Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Чехословаччина у 1945-1989 рр



1945 р.
¨ НФ приступив до реалізації своєї програми побудови соціалістичної Чехословаччини. ¨ Широкі повновааження були надані президентові Е.Бенешу. ¨ У НФ переважали комуністи, на їх вимогу була негайно розпочата аграрна реформа (ліквідоване поміщицьке землеволодіння) і часкова націоналізація. ¨ Словаччина позбавлена частини автономних прав.  
1946 р.
¨ У НФ відбувся розкол, буржуазно-демократичні партії виступили проти соціалістичних реформ. ¨ На виборах в Установчі збори КЧП здобула більшість голосів, опозиція не визнала підсумків виборів. ¨ Уряд Чехословаччини очолив К.Готвальд – лідер комуністів.  
1947 р.
¨ Соціалстичні реформи продовжувались: було ліквідовано велике і середнє землеволодіння і прискорилась націоналізація.  
1948 р.
¨ Опозиційні партії зробили невдалу спробу державного заколоту. ¨ Комуністи сформували уряд, що складався маже цілком з членів КПЧ. ¨ Соціал-демократична партія об’єдналась з КПЧ. ¨ Президентом Чехословаччини було обрано К.Готвальда. ¨ Набула чинності нова конституція Чехословаччини. ¨ Конституція Чехословаччини виголосила народно-демократичну республіку (ЧНР); мета розвитку країни – соціалізм. ¨ Посилились репресії проти опозиційних партій, інакомислячих, католицької церкви.  
1949-1960 рр.
¨ Чехословаччина стала членом РЕВ. ¨ Чехословаччина увійшла до Варшавського договору. ¨ Почалась прискорена індустріалізація Словаччини. ¨ Досягнуті успіхи в економиці, культурі. ¨ Президентом країни було обрано А.Новотного – першого секретаря ЦК КПЧ (1957 р.). ¨ Зміцнилось співробітництво з СРСР, іншими соціалістичними країнами. ¨ ЧНР було перейменовано у ЧССР згідно з новою конституцією (1960 р.). ¨ Посилилось втручання СРСР у внутрішні справи країни.  
Середина 60-х років
Зростають негативні явища в економиці, внутрішньополітичній обстановці, типові для соціалістичних країн цього періоду історії. Формується опозиція режиму. Проти політики уряду виступила частина КПЧ на чолі з першим секретарем О.Дубченком, обраним на цю посаду у 1968 р.  
1968 р.
В Чехословаччині розпочинається масовий революційний рух проти існуючого режиу (“Празька весна”). Країни Варшавського договору (СРСР, НРБ, УНР, НДР, ПНР) ввели війська на територію Чехословаччини, взяли участь у придушені революційного руху.  
1969 р.
Обрано нове керівнитцо КПЧ на чолі з Г.Гусаком. Зміцнені органи державної влади. Введений жорсткий контроль за внутрішньополітичною обстановкою, аби виключити можливість повторення революційних подій.  
1970-1975 рр.
ЧССР уклала договір з СРСР про дружбу і співробітництво (1970 р.). ЧССР підписала у 1973 р. договір з ФРН, що підтвердив непорушність спільного кордону обох держав, недійсність Мінхенської (1938 р.) угоди. Г.Гусак обраний президентом країни (1975 р.)  
1975 і наступні роки
Зміцнюються тоатлітарні засади внутрішньополітичної діяльності керіництва ЧССР. Зростають економічні проблеми, корупція.  
1989 р.
Генеральним секретарем ЦК КПЧ обраний М.Якеш. З ініціативи “Хартії-77” створено громадянський форум, що об’єднав супротивників комуністичного режиму. Формуються нові демократичні організації і партії, які вимагали, щоб КПЧ відмовилась від керівної ролі в країні. Починається мирна “оксамитова” революція.
 

“Оксамтовою” революцією був завершальний перехід влади до опощиції. Президентом Чехословаччини був обраний В.Гавел – відомий дисидент, один з творців “Хартії-77”, голова Громадянського форуму. Статтю конституції про керівну роль КПЧ було скасовано. На виборах у Федеральні збори перемогу здобули Громадянський форум і демократична організація Словаччини – “Громадськість проти насилля”. Уряд ЧФСР (нова назва ЧССР з 1989 р. – Чеська і Словацька Федеративна Республіка) очолив О.Дубчек. З 1990 р. уряд почав проводити ринкові реформи і політику демкоратизації внутрішньополітичного життя.




Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 913 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...