Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Світовий досвід розвитку й консолідації громадянського суспільства



Громадянське суспільство почало формуватися у деяких країнах Європи й Америки внаслідок здійснення буржуазних революцій. Так у Франці ї з'явилася Деклара­ція прав людини і громадянина, у Північній Америці — Права людини.

Теоретичні концепції громадянського суспільства розробив Г. Гегель

Німецький філософ І. Кант сформулював принципи за якими повинно функціонувати громадянське суспільство:

• свобода кожною члена суспільства;

• рівність його з кожним іншим;

• самостійність кожного члена спільноти. Досвід цивілізованих країн свідчить проте, що громадянське суспільство, основане на суспільному консен­сусі, дає своїм громадянам мир, спокій і процвітання

Візьмемо досвід Швеції: 90% усієї шведської промис­ловості становить приватний сектор, 75% сільськогос­подарської продукції йде через закупівельні, переробні: торгові кооперативи, якими охоплено дві з кожних трьох сімей. Приватнокапіталістична основа господарства добре вживається з суспільною формою перерозподілу.

На зарплату та інші виплати (суспільні фонди споживан­ня) йде 70% валового продукту, а капіталу залишається близько 30%. У Швеції безкоштовна освіта, дешева суб­сидована державою якісна медична допомога, однаково доступна для всіх верств населення, високі допомоги з безробіття.

Важливим інститутом прямої демократії є народна законодавча ініціатива, закріплена у законах Німеччи­ни, Угорщини, США, Італії та інших країн, що дає можливість громадянам брати безпосередню участь у розробленні законопроектів.

Посиленої уваги потребує світовий досвід діяльності громадських рад. Так, наприклад, уряд США щороку застосовує публічно приватні дорадчі комітети. Нині існує понад 1000 таких комітетів, майже 400 створено на пре­зидентському рівні. Громадськість має відкритий доступ до діяльності таких комітетів, своєчасно інформується про дати і порядок денний всіх засідань. Громадськість має доступ до всіх протоколів та інших документів і пу­блічну під звітність.

Світовий досвід свідчить, що формування громадян­ського суспільства можливе лише в правовій державі з ефективною та конкурентоспроможною, соціально орі­єнтованою економікою.

Громадянське суспільство у розвинених державах світу стало основою політичного життя, вносить в нього демократичні риси та якості дух звільнення особи від державного диктату.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2586 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...