Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні елементи громадянського суспільства



1. Людина як головний суб'єкт громадянського сус­пільства в усій повноті її громадянських прав та обов’язків.

2. Громадські об'єднання, створені для задоволення й за­хисту своїх законних соціальних, економічних, твор­чих, вікових національно культурних, спортивних а інших спільних інтересів. Вони здійснюють допоміж­ну й захисну функції

Допоміжна функція полягає в тому, що громадські організації й рухи створюють через діяльність своїх структур умови для задоволення своїми членами їхніх законних приватних потреб та інтересів, а також нада­ють допомогу під час розв'язання певних проблем.

Захисна функція спрямована на захист своїх членів їхніх інтересів і потреб від порушень та неправомірного втручання з боку державних структур.

Долучаючись до участі у політичному житті, громад­ські організації и рухи виконують функції, що стосують­ся їхніх відносин з державною владою та суспільством:

опозиційну, щоб протидіяти владі в надмірній цен­тралізації;

творчу, що сприяє залученню громадян до форму­вання державної політики та її підтримки.

3. Сім'я, важливий елемент громадянської о суспільства, вона основним осередок, де відбувається засвоєння людиною суспільних норм, цінностей та способів ді­яльності.

4. Церква (релігійні організації, що добровільно створю­ються громадянами для задоволення своїх релігійних потреб сповідувати та поширювати віру).

5. Недержавні засоби масової інформації - інститути та форми публічного и відкритого поширення інформа­ції для широкого кола користувачів, які є незапереч­ним лідером за впливом на громадськість. Важлива їх роль у боротьбі з суспільними вадами, у захисті закон­ності й правопорядку від тих, хто намагається їх по­рушувати, від корумпованого чиновництва та бюро­кратії, у забезпеченні свободи слова ЗМІ відіграють вирішальну роль у становленні громадської думки й громадянського суспільства.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 767 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...