Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мал. 2 -Схема функціонування державної системи СФД при забезпеченні підприємств, установ, організацій повнорозмірними копіями документів СФД



До складу страхового фонду документації України входять галузевий та обласний (регіональний) страховий фонд документації.

Галузевий страховий фонд документації - банк документів страхового фонду документації, який створюється відповідними мі­ністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади і є складовою частиною страхового фонду документації України.

Обласний (регіональний) страховий фонд документації - банк документів страхового фонду документації, який створюється відпо­відно Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими дер­жавними адміністраціями та органами місцевого самоврядування і є складовою частиною страхового фонду документації України.

Визначено напрямки створення страхового фонду документації за призначенням, а саме:

- для організації виробництва оборонного, мобілізаційного і господарського призначення;

- для проведення аварійно-рятувальних та відновлювальних робіт під час ліквідації надзвичайних ситуацій;

- для відбудови систем життєзабезпечення населення і транспортних зв'язків;

- для збереження документів на об'єкти культурної спадщини.

Слід зазначити, що складовими страхового фонду документації України є обласні (регіональні) страхові фонди документації, поло­ження про які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002р. № 320, та галузеві страхові фонди документації, положення про які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002р. № 319. Цими положеннями регулюється порядок формування, ведення та використання обласного (регіонального) та галузевого страхових фондів документації за усіма іншими переліченими вище напрямками, крім оборонного та мобіліза­ційного призначення.

Контроль за формуванням та веденням страхового фонду документації України його суб'єктами, згідно зі статтею 14 Закону України "Про страховий фонд документації України", здійснює Державна технічна інспекція Державного департаменту СФД. Відповідно до Положення про Державну технічну інспекцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2001 р. № 1447, вона діє у складі Державного департаменту СФД. Організація та проведення інспекційних перевірок Державною технічною інспекцією здійснюється на підставі наказу МНС України від 6 листопада 2001 року № 254 "Про затвердження Положення про організацію та проведення інспекційних перевірок Державною технічною інспекці­єю Державного департаменту СФД", зареєстрованого в Міністерстві юстиції. Таким чином, це нормативно-правовий акт, дотримання норм якого обов'язкове для всіх суб'єктів державної системи страхо­вого фонду документації.

Планування робіт з формування СФД в державній системі страхового фонду документації здійснюється такими підсистемами:

- - підсистемою формування страхового фонду документації;

- - підсистемою ведення та використання страхового фонду документації.

До свого складу ці функціональні підсистеми державної системи страхового фонду документації включають:

- підсистему формування страхового фонду документації - РЦ СФД, бази зберігання страхового фонду документації України, галузеві та обласні (регіональні) служби (підрозділи) або відповіда­льні посадові особи з питань створення таведення страхового фонду документації, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, які формують та використовують страховий фонд документації;

- підсистему ведення та використання страхового фонду документації - РЦ СФД, бази зберігання, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, які формують, ведуть та використовують страховий фонд документації.

Організація та координація розробки галузевих і обласних (регіональних) програм створення страхового фонду документації базується на підставі Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про страховий фонд документації України" від 11 січня 2005 року №2310 - IV., згідно статей 22, 23.

Державний департамент страхового фонду документації здійс­нює планування робіт, яке забезпечує оптимальний розподіл завдань з формування страхового фонду документації, фінансових та матері­альних ресурсів за такими напрямками:

- розроблення щорічних проектів планів виготовлення та пе­редачі на зберігання документів страхового фонду документації усіма РЦСФД;

- розроблення планів ресурсного та наукового забезпечення потреб державної системи страхового фонду документації;

- визначення обсягів фінансування.

Обсяги фінансування, що необхідні для виконання програм наукового, технічного, нормативного та правового забезпечення сталого функціонування державної системи страхового фонду документа­ції та її підтримки на сучасному технічному рівні, визначаються Державним департаментом СФД на підставі пропозицій підпорядкованих йому установ.

Дієвість планових заходів з формування СФД в державній системі страхового фонду документації перевіряється шляхом застосування функції контролю, яку здійснюють органи державної влади:

- міністерства та інші центральні органи виконавчої влади контролюють виконання розроблених ними програм створення страхового фонду документації;

- Державний департамент СФД здійснює контроль за формуванням страхового фонду документації України, його веденням, утриманням і видачею користувачам документів страхового фонду документації та за виконанням центральними та місцевими органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, незалежно від форм власності, вимог законодавства щодо створення, формування, ведення та використання страхового фонду документації України;

- органи влади Автономної Республіки Крим, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування контролюють виконання обласних (регіональних) програм створення страхового фонду документації.

Відповідно до Закону України "Про страховий фонд документації України" місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції:

- створюють обласні (регіональні) страхові фонди документації;

- визначають та за погодженням з Державним департаментом страхового фонду документації затверджують номенклатуру виробів та продукції, переліки об'єктів і споруд систем життєзабезпечення, транспортних зв'язків, об'єктів будівництва промислового і цивільного призначення, об'єктів культурної спадщини та унікальних документальних пам'яток, переліки техногенно та екологічно небезпечних об'єктів регіону та інших об'єктів, документація на які підлягає закладанню до обласних (регіональних) страхових фондів документації;

- планують, координують, забезпечують фінансування та виконання робіт з формування, ведення та використання обласних (регіональних) страхових фондів документації відповідно до затверджених програм формування страхового фонду документації;

- забезпечують стійку систему управління щодо формування, ведення та використання страхового фонду документації України.

Більш детально про порядок формування, ведення та використання обласного (регіонального) СФД та функції місцевих органів виконавчої влади в цій роботі було викладено в постанові Кабінету Міністрів України від 13.03.02 № 320 "Про затвердження Положення про порядок формування, ведення та використання обласного (регіонального) страхового фонду документації". В ньому звернено увагу на те, що до складу облас­ного (регіонального) СФД входять документи страхового фонду для проведення будівельних (відбудовчих), аварійно-рятувальних та відновлювальних робіт на об'єктах і спорудах систем життєзабезпечення населення, транспортних зв'язків, на техногенно та екологічно-небезпечних об'єктах; на об'єктах культурної спадщини, розташованих на території області (регіону), та на продукцію господарського призначення, яка має важливе значення для сталого функціонування економіки області (регіону).

Призначення обласного (регіонального) СФД

Основне призначення обласного (регіонального) СФД полягає у забезпеченні центральних органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб - постачальників документації (далі - користувачі) документами обласного (регіонального) СФД для проведення будівельних (відбудовчих) аварійно-рятувальних та відновлювальних робіт під час ліквідації надзвичайних ситуацій та в особливий період, для збереження культур­ної спадщини, на випадок втрати або псування оригіналу документа, а також для організації виробництва, експлуатації та ремонту продукції господарського призначення.

Формування обласного (регіонального) СФДпроводиться на плановій основі шляхом розроблення та реалізації обласних (регіональних) програм створення страхового фонду документації відповідно до законодавства. Обласні (регіональні) програми створення страхового фонду документації розробляються органами влади Автономної Республіки Крим, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування (далі - замовники обласного (регіонального) СФД).

Джерелами фінансування робіт з формування, ведення та ви­користання (у мирний час) обласного (регіонального) СФД є бюджет Автономної Республіки Крим, місцеві бюджети, власні кошти підприємств, установ, організацій (незалежно від форм власності) в межах, передбачених обласними (регіональними) програмами створення страхового фонду документації, та інші джерела, передбачені законодавством. Кошти, виділені на формування та ведення обласного (регіонального) СФД, спрямовуються на забезпечення:

- підготовки документації для виготовлення документів обласного (регіонального) СФД;

- виготовлення документів обласного (регіонального) СФД і внесення до них змін;

- надійного довгострокового зберігання носіїв інформації;

- транспортування документації від постачальників документів до підприємства страхового фонду документації України, а документів обласного (регіонального) СФД - до місця довгострокового зберігання.

Кошти, виділені на використання обласного (регіонального) СФД, спрямовуються на забезпечення:

- відтворення документів обласного (регіонального) СФД;

- транспортування документів обласного (регіонального) СФД до користувачів.

Охорона державної таємниці у процесі формування, ведення та використання обласного (регіонального) СФД забезпечується відповідно до Закону України "Про державну таємницю".





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 532 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...