Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пропозиція. Закон пропозиції. Фактори, шо впливають на зміну пропозиції



Пропозиція – це кількість благ, яку продавець хоче і здатний запропонувати для продажу за певний період часу. Обсяг пропозиції визначається кількістю благ, яка запропонована для продажу в певний період часу. На обсяг пропозиції впливає як ціна блага, так і нецінові чинники.

Залежність обсягу пропозиції від ціни товару називають функцією пропозиції і позначають Qs(p), а її графік – кривою пропозиції

 
 


Ціна S

S

0 Обсяг Графік 3. Крива пропозиції

Закон пропозиції відображає пряму залежність між ціною і обсягом пропозиції: при збільшенні ціни обсяг пропозиції зростає, і навпаки. Закон пропозиції порушується лише для кривих пропозиції праці.

При побудові кривої пропозиції, як і кривої попиту, припускається, що ціна є найважливішим визначником обсягу пропозиції будь-якого продукту, а нецінові детермінанти обсягу пропозиції попередньо задані і залишаються незмінними. Такими неціновими чинниками є:

· ціни на ресурси;

· технологія виробництва;

· ціни на інші блага;

· очікування зміни цін;

· кількість продавців на ринку;

· податки і дотації.

Якщо нецінові детермінанти пропозиції зазнають зміни, положення кривої пропозиції буде змінюватися. Переміщення кривої пропозиції вправо означає збільшення пропозиції, а переміщення вліво – скорочення пропозиції блага: постачальники пропонують меншу кількість продукції за кожною із можливих цін. Переміщення кривої пропозиції означає зміну пропозиції.

В

Ціна

А

Графік 4. Зрушення кривої пропозиції.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 427 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...