Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні положення Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» (1991)



1) Закон закріплює основні напрями екологічної діяльності: охорону природи, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, захист і оздоровлення навколишнього середовища.

2) Закон закріплює основні принципи охорони навколишнього природного середовища: принцип пріоритетністі вимог екологічної безпеки; принцип поєднання екологічних та економічних інтересів; принцип гласності у прийнятті рішень в сфері природокористування; принцип безкоштовності загального і платності спеціального природокористування; принцип нормування впливу господарської діяльності на довкілля; принцип стягнення плати за забруднення навколишнього середовища; принцип компенсації шкоди, заподіяної порушеннями природоохоронного законодавства; принцип поєднання заходів стимулювання і відповідальності.

3) Закон закріплює екологічні права громадян України: право громадян України на безпечне для життя навколишнє середовище; право участі в обговоренні проектів законодавчих актів та інших рішень в галузі охорони нав­колишнього середовища; участі в розробці та здійсненні заходів щодо охорони природного середовища, раціонального викорис­тання природних ресурсів; об'єднання в громадські природоохоронні організації; отримання повної і достовірної інформації про стан навколишнього природного середовища; право звертатися до суду з позовом до підприємств, установ і організацій щодо відшкоду­вання шкоди, заподіяної здоров'ю та майну внаслідок негативного впливу на навколишнє середовище; право на екологічну освіту; участь у проведенні громадської екологічної експертизи; здійснення загального і спеціального використання природних ресурсів.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 4070 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...