Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про біосферу. Життя на нашій планеті виникло 3,5 мільярди років назад в процесі тривалої еволюції різноманітних фізико-хімічних систем



Життя на нашій планеті виникло 3,5 мільярди років назад в процесі тривалої еволюції різноманітних фізико-хімічних систем, які включали й органічні речовини. Близько 400 млн. років назад перші живі істоти почали заселяти сушу. Сьогодні ж скрізь поширені різноманітні нащадки перших організмів. Всі сучасні види рослин, тварин і мікроорганізмів тією чи іншою мірою споріднені між собою. Всі вони протягом мільярдів і мільйонів років живилися, розмножувались, відмирали і змінювались під впливом природного добору і завжди впливали на середовище свого існування, докорінно змінюючи склад атмосфери, природних вод, осадових порід. Кисень, поклади вугілля, нафти, вапняків, ґрунтовий покрив – прямий результат діяльності живих організмів. Отже, тварини та рослини, мікроорганізми своєю діяльністю за життя та біомасою після смерті мільярди років створювали та вдосконалювали умови, сприятливі для життя, тобто біосферу.

Під поняттям "біосфера" (від грець. bios - життя + sphairo сфера, куля) розуміють область існування живих організмів на Землі (сферу життя).

До поняття "біосфера" близько підійшов французький біолог Ж. Б. Ламарк (1802). Термін же «біосфера» з'явився у науковій літературі у 1875 році. Його автором був австрійський геолог Едуард Зюсс. Вчений у межах Земної кулі виділив декілька структурних частин – оболонок, які назвав геосферами. Одна з геосфер отримала назву біосфера. Він виділив біосферу як оболонку Землі, охоплену життям.

Існує декілька визначень біосфери. Більшість сучасних екологів (Ю. Одум, В.Д. Федоров, Т.Г. Гільманов, М.Ф. Реймерс, К.М. Ситник) розуміють біосферу як об’єднання усіх живих організмів, що знаходяться у взаємозв’язку з фізичним середовищем Землі. З цього погляду біосфера є сукупністю екосистем нашої планети.

На підставі праць В.І.Вернадського та його послідовників використовується визначення біосфери як загально планетної оболонки, до складу якої належать нижні шари атмосфери, гідросфера, та верхні шари літосфери, і склад і будова якої зумовлені сучасною і минулою життєдіяльністю всієї сукупності живих організмів. Вона є наслідком взаємодій живих і неживих компонентів, акумуляції і перерозподілу в ній величезної кількості енергії та є термодинамічно відкритою, самоорганізованою, саморегульованою, динамічно зрівноваженою, стійкою, мозаїчною (досиметричною), глобальною системою.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...