Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники здоров'я населення. Захворюваність із стійкою втратою працездатності»



1) Розрахувати та проаналізувати наступні показники інвалідності серед дорослого населення Вінницької області:

- рівні інвалідизації та загальної інвалідності;

- структуру інвалідизації по групам;

- структуру інвалідизації за видами інвалідності;

- рівень інвалідизації внаслідок загального захворювання.

Чисельність дорослого населення –Вінницької області за 2007р.– 1679382

В тому числі: жителів міста – 803984; села – 875398

Причини (види) інвалідності Вперше визнаних інвалідами серед усього населення Кількість пере оглянутих Серед них визнано інвалідами В тому числі:
всього І група ІІ група ІІІ група
  Всьо го Жите лів міста Жите лів села          
Всього                
Нещасні випад ки на иробницт- ві чи професійне захворювання                
Загальне захворювання                
При виконанні військових обов’язків                
Інвалідність з дитинства                
Внаслідок аварії на ЧАЕС                
Серед загальної кількості визна но інвалідами:                
І групи                
ІІ групи                
ІІІ групи                

Розподіл первинно визнаних інвалідами за формами захворювань

Діагноз МСЕК Усього інвалідів У т.ч. за групами
І група ІІ група ІІІ група
Новоутворення        
Розлади психіки та поведінки        
Хвороби нервової системи        
Хвороби системи кровообігу        
Хвороби кістково-м’язової системи        
Травми, отруєння, зовнішні причини        

Типові задачі (α=ІІ):

1. Який порядок направлення для огляду хворого у МСЕК?

Відповідно до п.3 Порядку організації та проведення медико-соціальної експертизи втрати працездатності (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.04.94р.№221) направлення для огляду хворого у МСЕК видається лікарсько-консультативною комісією відповідного ЛПЗ за формою затвердженою МОЗ, після клінічних досліджень, що підтверджують стійкий чи незворотній характер захворювання, а також у тому разі, коли хворий був звільнений від роботи протягом 4-х міс. з дня настання тимчасової непрацездатності чи протягом 5-ти міс. У зв’язку з одним і тим же захворюванням за останні 12-ть міс., а хворий на туберкульоз – протягом 10-ти міс. З дня настання непрацездатності.

Схема орієнтовної основи дій при розрахунку рівня і структури інвалідності.

Завдання Послідовність виконання Зауваження, попередження щодо самоконтролю
1. Оволодіти мето­дикою розрахунку рівня інвалідизації 1) Визначаємо кількість працездатного населення на території 2) Визначаємо число осіб, вперше визнаних інвалідами 3) Шукаємо відношення к-ті вперше визнаних інвалідами до кількості працездатного населення 4) Робимо перерахунок на 1000 осіб населення протягом поточного року 5) Проводимо аналіз отриманого показника Зверніть увагу на те, що перерахунок проводиться на 1 тисячу працездатного населення, тому отриманий результат ми відображаємо в проміле (‰).
2. Оволодіти мето­дикою розрахунку рівня поширеності хвороб 1) Визначаємо кількість працездатного населення на території 2) Визначаємо число осіб, які отримують пенсії через інвалідність. 3) Шукаємо відношення к-ті осіб, які отримують пенсії через інвалідність. до кількості працездатного населення 4) Робимо перерахунок на 1000 осіб населення протягом поточного року 5) Проводимо аналіз отриманого показника Зверніть увагу на те, що перерахунок проводиться на 1 тисячу працездатного населення, тому отриманий результат ми відображаємо в проміле (‰).
3. Оволодіти мето­дикою розрахунку структури первинної інвалідності (інвалідизації) 1) Визначаємо число осіб, вперше визнаних інвалідами (певної групи, виду, причини) 2) Визначаємо загальне число осіб, вперше визнаних інвалідами 3) Шукаємо відношення кількість вперше визнаних інвалідами (певної групи, виду, причини) до загального числа осіб, вперше визнаних інвалідами 4) Робимо розрахунок в100% 5) Проводимо аналіз. Зверніть увагу - структура відтворює частину явища в явищі загалом. Тому отриманий результат ми подаємо у відсотках (%).

VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу:

Нетипові задачі (α=ІІІ)

1.Серед 8912 первинно визнаних інвалідами 474 отримали статус інваліда з дитинства. Чисельність дорослого населення Вінницької області за 2007р.– 1679382 а) Як здійснити аналіз первинної інвалідності з дитинства у Вінницькій області? б) Як, де і хто здійснює експертизу інвалідності з дитинства?

Еталон відповіді:

а) рівень первинної інвалідності з дитинства = інвалідів з дитинства х 1000 =

кількість населення

= 474 х 1000 = 0,28%о

Частка інвалідів з дитинства серед первинно визнаних інвалідами =

= 474 х 100 = 5,3%

б) Інвалідність з дитинства встановлює ЛКК підліткам до 16 років (учням до 18 років), якщо захворювання, що призвело до інвалідності, виникло до цього віку та до початку роботи за наймом. Відповідно до ст.7 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» ставиться не група інвалідності, а категорія «дитина-інвалід».

Причинний зв’язок інвалідності з хворобами, перенесеними в дитинстві, встановлюється за наявності документів лікувально-профілактичних закладів, що свідчать про початок захворювання чи перенесену травму до 16-річного віку (для тих, хто навчається – до 18-річного віку).


VІІ.4. Матеріали методичного забезпечення самопідготовки студентів.

Орієнтовна карта для організації самостійної роботи студентів з навчальною літературою





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 724 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...