Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про виробничий процес



Поняття про виробничий процес

Основу всієї діяльності кожного промислового підприємства складає виробничий процес.

Виробничий процес – це сукупність взаємозалежних процесів праці і природних процесів, в результаті яких вихідна сировина і матеріали перетворюються на готову продукцію.

Основними елементами, що визначають процес праці, а отже, і виробничий процес, є доцільна діяльність (чи сама праця), предмети праці і засоби праці.

Доцільна діяльність (чи сама праця) здійснюється людиною (персоналом підприємства), що витрачає нервово-м’язову енергію для виконання різних механічних рухів, спостереження і контролю за впливом знарядь праці на предмети праці.

Предмети праці визначаються специфікою продукції, що випускається підприємством. Основною продукцією провислості є різного роду вироби. В залежності від призначення розрізняють вироби основного і допоміжного виробництва. Вироби, що не виготовляються на даному підприємстві, а одержуються у готовому вигляді, називають комплектуючими покупними виробами.

До засобів праці відносяться знаряддя виробництва, земля, будинки, споруди, транспортні засоби. Серед засобів праці визначальна роль належить обладнанню, у першу чергу – робочим машинам.

Природні процеси в предметах праці проходять під впливом природних сил без безпосередньої участі людини, але під її контролем. Наприклад, охолодження заготовок, виготовлених литтям чи ковкою, охолодження деталей після термічної обробки, бродіння, сушіння пофарбованих предметів.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 227 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...