Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про ораторську (риторичну) компетенцію



Мотивація. Діяльність багатьох професій, зокрема і будівельника та архітектора, просто немислима без ґрунтовних знань принципів і правил ораторського мистецтва. Для нас публічна мова – найголовніша зброя. Ораторство – найсильніший важіль культури. Як казав Цицерон: «Оратор повинен володіти дотепністю діалекта, думками філософа, словами мало не поета, пам’яттю законодавця, голосом трагіка, грою такою, як у кращих акторів».

Тому на лекційному занятті ми ознайомимося з тим, як доцільно будувати промову, з різними способами переконання і видами аргументації, проаналізуємо етапи створення презентації та поміркуємо про мистецтво слухання, або іншими словами, про культуру сприймання публічного виступу. Адже як зазначено і доведено в посібнику Тетяни Стоян «Діловий етикет: моральні цінності і культура поведінки бізнесмена»: «Підприємець повинен бути ще й «Цицероном»». І дійсно, без ораторської майстерності сучасному фахівцю не обійтися, ніякий інший талант не дає можливості зробити кар’єру з такою швидкістю, як здатність добре говорити. «Фахівці нової генерації мають володіти живим, ефективним, переконливим словом як інтеграційною якістю професійної майстерності» (Г.Сагач).

Поняття «Ораторське мистецтво», або «Красномовство» має 2 значення:





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1566 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...