Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Грунтово-географічне районування України



Грунтовий покрив України дуже різноманітний. Номенклатура грунтів

прийнята при грунтовому картуванні нараховує біля 650 видів.

Типи грунтового покриву генетично нерозривно зв’язані з фізико-географічною обстановкою – з ландшафтними типами місцевості.

Грунтовий покрив країни чітко зональний, тому що також чітко зональний і розподіл на цій території двох основних природних чинників – клімату і рослинності.

Територія України має два грунтово-біокліматичні пояси – бореальний (помірно-холодний – Полісся) і суббореальний (помірний – інша частина території країни). Крім цих двох, чітко виявлений третій субтропічний теплий пояс, представлений дуже незначною територією (головна гряда Кримських гір та південний берег Криму). Пояси й області поділені на грунтові зони.

Лише одна степова зона на Україні поділена на підзони – північну степову з чорноземами звичайними та південну степову з чорноземами південними. У межах зон і підзон виділені провінції і підпровінції. Вони виділяються за сукупністю показників, що визначають своєрідність грунтового покриву, наприклад, за місцевими ознаками клімату.

Література [2] с. 193-205

Питання для самоконтролю

1. Дайте поняття про класифікацію грунтів.

2. Визначте таксономічні одиниці грунтової класифікації.

3. Опишіть основні закономірності розміщення грунтів на земній поверхні.

4. Які основні принципи грунтово-географічного районування?

5. Які грунтово-біокліматичні пояси виділяються на земній кулі?

6. Охарактеризуйте особливості грунтово-географічного районування України.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1606 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...