Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хімічні елементи та їх сполуки у грунтах



Для розуміння причин формування особливостей валового хімічного складу грунту та окремих горизонтів необхідно врахувати вплив на ґрунтоутворення конкретних мінеральних і органічних сполук.

Кремній (Si). Вміст цього елементу визначається присутністю в грунті в основному кварцу. Валовий вміст SiО2 у глинистих грунтах 40-70%, у піщаних 90-98%.

Алюміній (Al) в грунті зумовлюється присутністю в грунті польових шпатів, глинистих мінералів, слюд, гранатів, корундів тощо. Валовий вміст Al2О3 в грунтах від 1-2 до 15-20% у фералітних грунтах, бокситах до 40%.

Залізо (Fe) присутнє у грунтах як компонент магнетиту, гематиту, піроксену, оксидів заліза тощо. Вміст Fe2О3 у грунті 0.5-1.0% у кварцево-піщаних грунтах, до 20-50% у фералітних грунтах і латеритах тропіків.

Кальцій (Са). Вміст кальцію в безкарбонатних грунтах складає 1-3%, за рахунок присутності глинистих мінералів та органічних решток й гумусу, також може бути підвищений вміст Са за рахунок первинних карбонатних порід і мінералів (кальциту, гіпсу, основних плагіокладів).

Магній (Mg). Вміст Mg близький до вмісту Са й зумовлений присутністю глинистих мінералів: монтморилоніту, вермикуліту, хлориту. У крупних фракція (в уламках) Mg міститься в доломітах, олівіні, піроксенах, роговій обманці. В аридній зоні багато Mg акумулюється при засоленні грунтів у вигляді хлоридів і сульфідів.

Калій (К). Вміст К2О в грунтах складає 2-3%. Калій присутній частіше в глинистих мінералах, особливо в гідроклюдах, а також в крупних фракціях первинних мінералів (біотит, мусковіт, калієві польові шпати). К разом з Са необхідні рослинам для їх розвитку, якщо він знаходиться в дефіциті, то це впливає на родючість грунту.

Натрій (Na). Вміст NaO2 приблизно 1-3%. У грунті Na присутній в складі первинних мінералів (польові шпати). NaO2 в крупних фракцій може бути до 5-6%, тоді як в мулистій фракції 0.5-1%. В аридній зоні у засолених грунтах Na може входити в поглинальний комплекс у вигляді хлоридів, вміст його може бути декілька відсотків. Дефіциту його в грунті немає. Надлишок Na веде до несприятливих фізичних і хімічних властивостей грунту.

Марганець (Mn). В грунті його всього декілька десятих відсотка. У розсіяному вигляді Mn може входити до складу олівінів, піроксенів, епідоту. А також може бути у вигляді манганових конкрецій, які утворилися в результаті біологічної діяльності мікроорганізмів.

Сірка (S). Вміст сірки в грунті не перевищує декількох десятих відсотка, у складі органічних сполук рослинного і тваринного походження. У засолених грунтах вміст сірки може бути більше, до декількох %, ще більше– у забруднених промисловими відходами грунтах.

Вуглець, азот, фосфор – ці елементи належить до важливих органогенів. Присутність їх в грунті – наслідок впливу живої речовини і процесів ґрунтоутворення. Вони містяться в гумусі та органічних рештках і відіграють визначну роль у родючості грунтів.

Мікроелементи (розсіяні елементи Со, Zn, Ni, Cu, Pb) містяться в грунті у невеликій кількості, але відіграють важливе значення у життєдіяльності рослин. Валовий вміст цих елементів пов’язаний з вмістом в грунті первинних, глинистих мінералів і органічної речовини.

Хімічний склад грунтів впливає на їх родючість, як безпосередньо так і визначаючи ті чи інші властивості і процеси в грунті.

У процесі ґрунтоутворення відбуваються дуже істотні перетворення хімічного складу вихідних материнських порід, що пов’язані з цілою низкою загальних грунтових процесів:

- перехід хімічних елементів з одних сполук в інші у зв’язку з мінеральними перетвореннями;

- надходження елементів з атмосфери з опадами;

- виніс елементів низхідним рухом води в грунтові води через гідрографічну мережу в океан;

- привнесення елементів з грунтовими водами;

- циклічне залучення елементів в біологічний кругообіг.

Тому профіль грунтів завжди в певній мірі диференційований за хімічним складом.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1738 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...