Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансування охорони праці. Основні принципи і джерела. Заходи і засоби з охорони праці, витрати на здійснення і придбання яких включаються до валових витрат



На підприємствах здійснюється перспективне і поточне планування робіт з підвищення безпеки, покращання гігієни праці і виробничого середовища.

При плануванні робіт з охорони праці використовують:

- план економічного і соціального розвитку підприємства;

- план організаційно-технічних, технологічних і інших заходів, спрямованих на підвищення ефективності. Пошук резервів виробництва;

- матеріали паспортизації цехів, ділянок, робочих місць щодо їх відповідності вимогам охорони праці;

- атестації робочих місць щодо умов праці;

- комплексні заходи з досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці і виробничої санітарії;

- матеріальне розслідування нещасних випадків, професійних захворювань і аварій;

- приписи органів державного нагляду, служб охорони праці;

- рекомендації\ комісій з питань охорони праці підприємств;

- пропозиції уповноважених трудового колективу з питань охорони праці;

- результати адміністративно-громадського контролю стану охорони праці;

- постанови профспілкового комітету, рішення зборів (конференції) трудового колективу з питань охорони праці;

- відповідні накази адміністрації, документи вищих господарських і профспілкових органів;

- розділ „Охорона праціˮ колективного договору.

Заходи з охорони праці повинні бути забезпечені проектно-кошторисно-конструкторською та іншою технічною документацією, фінансуванням і матеріальними ресурсами.

Відповідно до ст. 21 Закону України „Про охорону праціˮ фінансування охорони праці на підприємстві здійснюється його власником.

На підприємствах, у галузях і на державному рівні створюються фонди охорони праці. Такі ж фонди створюються органами місцевого і регіонального самоврядування для потреб регіону.

У державні, галузеві та регіональні фонди охорони праці направляються кошти з державного і місцевого бюджетів та відрахування підприємств (у розмірі 1 % обсягу реалізації продукції, виконаних робіт, надання послуг), а також кошти, отримані від застосування органами державного нагляду штрафних санкцій до підприємств.

Державний комітет України з нагляду за охороною праці наказом від 19.08.1996 р. № 138 затвердив „Перелік заходів, спрямованих на доведення умови безпеки праці до нормативних вимог або підвищення існуючого рівня охорони праці на виробництві, виконання яких може здійснюватися за рахунок коштів фондів охорони праціˮ.

На підприємстві фінансування заходів з охорони праці може здійснюватися за рахунок:

- витрат виробництва (матеріальні витрати на удосконалення технології та організації виробництва, підтримка основних виробничих фондів у робочому стані, утримання засобів колективного захисту і ін.);

- амортизації основних фондів;

- капіталовкладень;

- банківського кредиту;

- бюджетних витрат організації;

- фонду охорони праці (тільки за виконання колективних заходів, спрямованих на досягнення встановлених нормативів з охорони праці в умовах діючого виробництва).





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 7287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...