Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Монтаж електричного з’єднання



При з’єднанні і відгалуженні мідних і алюмінієвих жил проводів і кабелів застосовують газове зварювання (пропано-повітряне і пропано-кисневе), термітне зварювання, електрозварювання, пайку, опресування, а також механічні способи з’єднання за допомогою стисків і затисків.

При пропано-повітряному і пропано-кисневому зварюванні застосовують зкраплені паливні гази — бутан, пропан або їхні суміші. Склад суміші визначають у залежності від температури оточуючого середовища, У теплий час року застосовують суміші з великим змістом бутану, а в холодне — з меншим.

Зварювання алюмінієвих і мідних жил перетином до 10 мм контактним розігрівом виконують за допомогою вугільного електрода, що закріплюється в електродотримачі і підключеного до затиску вторинної обмотки трансформатора потужністю не менш 0,5 квА напругою у вторинній обмотці 9—12 В. Зачищені і щільно скручені жили закріплюють у зажимі, підключеному до іншого затискача.

При зварюванні алюмінієвої жили з мідної оголену алюмінієву жилу щільно навивають (три-чотири витка) на мідну жилу так, щоб кінець останньої виступав на 3—4 мм з-під витків. Скручені жили перед зварюванням на довжині 5—6 мм покривають тонким шаром флюсу. Електрод притискають до торця виступаючого кінця мідної жили. Після рас плавлення виступаючого кінця мідної жили й одного-двох витків алюмінієвої електрод приділяється і зварювання припиняється.

При великому обсязі робіт зварювання алюмінієвих жил перетином 2,5—4 мм 2 виконують без флюсу за допомогою апарата ВКЗ-1. Зачищені попередньо скручені жили затискають у губках зварювального апарата таким чином, щоб їхні кінці упиралися в лунку вугільного електрода. Натисканням на спусковий важіль включають струм, вугільний електрод під дією пружини подається уперед у міру оплавлення жив. Зварювання виконується автоматично. Для з’єднання жив проводів і кабелів великих перетинів знімають ізоляцію й очищають жилу від бруду і просочувального складу ганчіркою, змоченої в бензині, ацетоні або уайт-спирті. Для мідних жил, що мають металопокриття, на цьому підготовку закінчують. Мідні жили без металопокриття й алюмінієві жили зачищають металевою щіткою або наждаковою шкіркою до металевого блиску. Алюмінієві жили для обпресування зачищають під шаром нейтрального змащення. При підготовці алюмінієвих жил до зварювання або пайки змащення при очищенні не приміняють,. довжину оброблення роблять у залежності від способу з’єднання і перетину жили.

При пропано-кисневому зварюванні з’єднанувальні зачищені жили укладають у змазані крейдою напівформи з кільцевими виступами, що виключають витікання металу. Напівформи скріплюють клинами, встановлюють охолоджувачі і тепловий екран

При зварюванні секторних жил їх попередньо скругляют. Ізоляцію жил за охолоджувачами на довжині 80—100 мм захищають сухим азбестом у кабелів з паперовою ізоляцією або зволоженим азбестом у кабелів з полімерною ізоляцією. Зварювання виконують двухфакельним пальником. Спочатку відкривають вентилі на балонах із пропаном і киснем. Робочий тиск пропану встановлюють рівним 0,03 МПа (0,3 кг/см2 і кисню 0,15 МПа (1,5 кг/см2). Відкривають вентиль пропану на пальнику і підпалюють полум’ям сірника газ, потім відкривають вентиль з киснем і, установивши нормальне полум’я, приступають до зварювання.

Після розігріву форми до червоного кольору вводять присадку до повного заповнення отвору. При цьому роблять перемішування зварювальної ванни ніхромовою мішалкою. Нагрівання припиняють після повного розплавлювання жил кабелю. Після остивання ванни вибивають клини, знімають форму, охолоджувачі й екрани. Ножівкою або спеціальними кліщами видаляють прибуток і зачищають напилком нерівності.

З’єднання жил виконують також із застосуванням термітних патронів. Запалювання патронів здійснюється термітними сірниками. Термітні патрони, що поставляються з заводу-виготовлювача розсипом, підготовляють завчасно, видаляючи жирові й інші забруднення з поверхні металевих деталей, що входять у комплект патрона; внутрішню поверхню кокілю покривають шаром крейди, розведеної водою до пастообразного стану, і просушують до повного видалення вологи; кокіль вставляють у муфель термітного патрона таким чином, щоб збіглися їхні отвори.

На жили і ковпачки (втулки) за допомогою волосяного пензлика наносять тонкий шар розведеного водою флюсу. Алюмінієві ковпачки (втулки) насажують на кінці жил і надягають на них термітний патрон. Стик жил повинен знаходитися в центрі отвору. Кокіль патрона ущільнюють з торців шнуровым азбестом, накладають його на оголені ділянки жил охолоджувача і закріплюють них. Між охолоджувачами і термітним патроном встановлюють екрани з азбестового картону. Захисними екранами з асбесткартону захищають також жили, що не беруть участі у зварюванні. Ізоляція жил за охолоджувачами на довжині 80—100 мм повинна бути захищена сухим азбестом у кабелів з паперовою ізоляцією або шаром зволоженого азбесту товщиною близько 10 мм у жил з гумовою або пластмасовою ізоляцією.

для збільшення початкового обсягу розплавленого металу перед початком зварювання рекомендується кінець присадочного прутка скласти кілька разів і ввести в отвір термітного патрона.

При зварюванні жил кабелів перетином 625 і 800 мм2 на бічну поверхню патрона з обох сторін від отвору необхідно накласти теплоізоляцію зі стрічки азбестового картону, закріпивши жили бандажами з листової сталі товщиною 1—1,5 мм.

Електрозварюванням з’єднання алюмінієвих жил виконують методом контактного розігріву, заснованим на виділенні необхідної для зварювання теплоти в місці контакту вугільного електрода з з жилами або ж вугільними електродами між собою при проходженні по них струму. Зварювання роблять у формах із графітованого вугілля або сталі за допомогою трансформатора потужністю 1,5—1 квт і вторинною напругою 8—12 В. Підготовку жил виконують аналогічно термітному зварюванню або зварюванню пропано-кисневим полум’ям.

Пайкою з’єднують металеві частини за допомогою більш легкоплавкого сплаву (припою). У процесі з’єднання жил проводів і кабелів пайкою необхідно ретельно видалити плівку окису з їхніх поверхонь. З’єднання мідних багатопроволочных жил пайкою виконують за допомогою мідних гільз із застосуванням олов’янисто-свинцевого припою марки ПОС-40.

При пайці багатопроволочных алюмінієвих жил їхні кінці обробляють ступінями по шарам. Для оконцювання алюмінієвих багатопроволочных жил пайкою застосовують наконечники такої ж конструкції, що і при електрозварюванні, але на один розмір більше (з метою забезпечити достатній зазор при заповненні його припоєм). Для пайки алюмінію застосовують припой марок А (цинк 58—58,5 %, олово 40%, мідь 1,5—2%) з температурою плавлення 400—425 °С; ЦО-12 (цинк 88 %, олово 12 %) з температурою плавлення 500—550° С; ЦА-15 (цинк 85 %, алюміній

15 %) з температурою плавлення 550—600 °С. Після пайки місця з’єднань або оконцевань ретельно очищають, покривають лаком і ізоляційною стрічкою.

За допомогою пайки можна робити з’єднання мідних жил з алюмінієвими, а також окінцювання алюмінієвих жил мідними наконечниками. У цьому випадку користуються припоями А або ЦО-12; кінці попередньо лудять; мідних жил і наконечників припоєм ПОС-40, алюмінієвих жил — припоєм А або ЦО-12. При з’єднанні й окінцюванні алюмінієвих і мідних жил опресуванням застосовують механічні і гідравлічні преси і кліщі, а також піротехнічні пристрої.

У залежності від числа і перетину опресованих жил підбирають гільзи, кліщі, пуансони і матриці; зачищені і змазані пастою жили вставляють у гільзу й опресовують; з’єднання покривають лаком, ізолюють липкою стрічкою і вдруге покривають лаком. Для одержання цим методом надійних з’єднань і окінцювань алюмінієвих жил необхідно суворо дотримувати технологію обпресування, тобто потрібно правильно вибрати матриці і пуансони, наконечники або сполучні гільзи і довести до необхідних кінцевих розмірів місця обтиснення.

Окінцювання жил наконечниками здійснюється аналогічно з’єднанню методами опресування, термітною, пропано-кисневим і електрозварюванням, а також закрученням у кільце. Вибір методу. окінцювания визначається матеріалом і перетином жил, а також вимогами надійності і наявністю відповідного устаткування і матеріалів. При окінцюванні алюмінієвих однодротових жил застосовують спеціальні піротехнічні механізми для утворення з жил наконечника.

На електроустановочних виробах побутового і загальпромислового призначення (у тому числі вимикачах, перемикачах і інших установочних апаратах, розрахованих на струм 6, 10 і 15 А) для надійного контакту з алюмінієвими проводами застосовують спеціальні шайби (пружні пристрої), що забезпечують постійний тиск на проводи, що приєднуються, а також пристрою (шайби-зірочки), що охороняють проводи від видавлювання з-під контактного затиску. Кінець алюмінієвого проводу, що приєднується до затисків, ретельно зачищають шкуркою під вазеліном, після чого змазують кварцевазелиновою пастою.

На установчі вироби, контактні затиски яких не пристосовані для приєднання до алюмінієвих проводів, установлюють додатково шайбу-зірочку і пружинну шайбу. Замість установки шайби-зірочки застосовують запресовування алюмінієвого, попередньо зачищеного проводу в кільцевому наконечнику (пістоні).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1792 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...