Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність витрат, їх визнання та класифікація



Як зазначено в П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», витрати — зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками).

Доходи і витрати відображаються в обліку та звітності з до­триманням певних умов. Ці умови щодо витрат встановлює П(С)БО 16 «Витрати», а доходів — П(С)БО 15 «Дохід». Так, П(С)БО 16 «Витрати» встановлено, що:

1. Витрати відображаються в бухгалтерському обліку одноча­сно із зменшенням активів або збільшенням зобов'язань.

2. Витратами звітного періоду визнаються або зменшення ак­тивів або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіта­лу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умо­ви, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

3. Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо пов'язати з доходом певного періоду, відобража­ються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

4. Якщо актив забезпечує одержання економічних вигод про­тягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними звітними періодами.

5. Не визнаються витратами і не включаються до звіту про фі­нансові результати:

— платежі за договорами комісії, агентськими угодами та ін­шими аналогічними договорами на користь комітента, принципа­ла тощо;

— попередня (авансова) оплата запасів, робіт, послуг;

— погашення одержаних позик;

— інші зменшення активів або збільшення зобов'язань, що не відповідають попередньо вказаним ознакам витрат.

З метою бухгалтерського обліку витрати класифікують за різ­ними ознаками.

Так, в П(С)БО 16 «Витрати» всі витрати з метою відобра­ження в обліку класифікуються за функціями:

> витрати виробництва;

> витрати на управління;

> витрати на збут;





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 975 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...