Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття інтенсивності й економічного типу розвитку аграрних підприємств і методика його визначення



В сучасних умовах конкурентоспроможними можуть бути лише ті підприємства, які досягають високого рівня ефективності виробництва, чого аграрні підприємства можуть досягти при переводі своєї економіки на інтенсивний тип розвитку. В умовах ринкової економіки під інтенсивністю виробництва слід розуміти концентрацію авансованого капіталу до такого оптимального рівня на 1 га земельних угідь, при якому досягається випереджаючий приріст товарної продукції.

Для визначення типу розвитку треба мати дані за кілька років (мінімум за 2 роки) про зайнятий в виробництві авансований капітал і про обсяг товарної продукції, порівнюючи темпи приросту авансованого капіталу з темпами приросту товарної продукції. Якщо темпи приросту товарної продукції опереджають темпи приросту авансованого капіталу, то підприємство має інтенсивний тип розвитку, це означає, що приріст товарної продукції відбувається не за рахунок приросту авансованого капіталу, а за рахунок кращого його використання (інтенсивного). Якщо навпаки темпи приросту авансованого капіталу випереджають темпи приросту товарної продукції, то підприємство розвивається екстенсивно – за рахунок збільшення кількості авансованого капіталу.

Таблиця 1





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 478 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...