Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття управління безпекою життєдіяльності



Під управлінням безпекою життєдіяльності розуміється цілеспрямований вплив на систему "людина - середовище - діяльність" з метою зниження рівня ризику при функціонуванні цієї системи.

Управляти безпекою - це значить цілеспрямовано запобігати реалізації небезпек, виникненню надзвичайних ситуацій, а у випадку їхнього виникнення - максимально знизити їх негативний вплив на людину та довкілля, ліквідувати негативні наслідки такого впливу.

Можна виділити така компоненти (етапи, складові частини) управління безпекою:

виявлення небезпеки,

оцінка ризику

прогнозування

запобігання виникненню надзвичайних ситуацій - підготовка та реалізація комплексу правових, соціально-економічних, політичних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та інших заходів, спрямованих на забезпечення безпеки, оцінка ризиків, завчасне реагування на загрозу виникнення небезпечної події на основі моніторингу (спостережень), експертизи, досліджень та прогнозів щодо можливого перебігу подій з метою недопущення їх переростання у надзвичайну ситуацію або пом'якшення її можливих наслідків.

реагування на надзвичайні ситуації - скоординовані щодо реалізації планів дій (аварійних планів), уточнених в умовах конкретного виду та рівня надзвичайної ситуації з метою надання невідкладної допомоги потерпілим, усунення загрози життю та здоров'ю людей;

Система управління безпекою життєдіяльності будується на законодавчо-правовій основі, є багаторівневою, має чітке розмежування функцій між рівнями.

Функціонуючі на кожному рівні підсистеми вирішують задача по управлінню безпекою життєдіяльності на підвідомчій території і на розміщених у її межах об'єктах.

Основи функціонування системи управління безпекою життєдіяльності.

Масштаб функціонування системи визначається цілями, вирішуваними завданнями і рівнем безпеки. Проте в загальному випадку в процесі функціонування системи управління БЖД можна виділити наступні етапи:

- контроль стану безпеки життєдіяльності на території або об'єкті;

- інформаційне забезпечення органів управління безпекою життєдіяльності і населення;

- аналіз інформації і прийняття управлінських рішень;

- реалізація прийнятих рішень;

- контроль ефективності проведених заходів.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 917 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...