Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Негативний вплив комп'ютерів



Сьогоднішній світ і, тим більше, завтрашній важко уявити собі без комп'ютерів, телеприймачів, мобільних телефонів та іншої електронної техніки.

Монітори сучасних комп'ютерів, телеприймачі, інші пристрої та прилади електронної техніки продукують слабкі електричні і магнітні змінні поля в широкому діапазоні частот. Оскільки ці поля значно слабкіші від статичного магнітного поля Землі та її електричних полів, важко було уявити, що це може складати певну небезпеку здоров'ю.

Проблема впливу електромагнітних випромінювань, що продукуються моніторами, телевізорами тощо заслуговує, на особливу увагу. За останні десятиріччя сформувався новий фактор довкілля - ЕМВ антропогенного походження.

Багато хто при аналізі впливу екранів електронних пристроїв обмежується лише розглядом ЕМВ, що продукуються цими пристроями. Проте, слід вказати на цілий комплекс компонентів негативного впливу на людину з боку моніторів.

Ці компоненти поряд з безпосередньо тепловою дією електромагнітного випромінювання містять також інформаційну дію ЕМВ, зміну характеру та ступеню іонізації повітря в межах робочої зони, а також візуальний негативний вплив, обумовлений мерехтінням екрану (мал 1).

Наукові дослідження останніх років показали, що ЕМВ мають у своєму складі чинник, котрий впливає на користувачів при наявності сучасних захищених екранів. Деякі дослідники ідентифікують цей чинник як торсіонні поля, котрі супроводжують будь-яке електромагнітне випромінювання та являються його інформаційною компонентою.

Більшість людей, які є користувачами згаданої електронної техніки недооцінюють проблему негативного впливу на їх організм завдяки непомітності шкоди, яку завдає ЕМВ та його інформаційна (торсіонна) компонента, бо діють згадані чинники на наш організм, оминаючи органи чуття.

Робоча група Всесвітньої організації охорони здоров'я з гігієнічних аспектів користування моніторами та радіотерміналами виявила порушення стану здоров'я при користуванні пристроями, які мають електромагнітне випромінюваня:

- погіршення зору;

- порушення імунної системи (імуннодепресивний стан);

- порушення психоемоційної сфери (стресовий синдром, агресивність, дратливість тощо).

Комплексні дослідження умов праці та стану здоров'я користувачів ПК, виконані в Україні (Харківський НДІ гігієни праці та професійних захворювань), установили значну частоту гіперплазії щитовидної залози (44,3 %), дискоординацію гормонального та імунологічного статусів, процесів перекисного окислення ліпідів, порушення реологічних властивостей крові тощо. Глибина цих порушень виявилась пропорціональною величині навантаження з найбільш яскраво вираженими негативними ефектами у тих, хто працював за комп'ютером по 140-160 годин на місяць.

Вплив ЕМВ навіть відносно слабкого рівня протягом тривалого часу може викликати ракові захворювання, роздратування, депресію, імунно–депресивні стани, погіршення зору, кольоровідчуття, гіпоталамічні розлади, хвороби Паркінсона і Альцгеймера тощо.

Продуктивність праці і здоров'я користувачів комп'ютерів в значній мірі залежать також від ступеня іонізації повітря в межах робочого місця користувача. Зростання густини позитивно заряджених іонів негативно відбивається на функціонуванні легенів, відтворенні крові та нервовій системи. Експериментально встановлено, що концентрація негативно заряджених іонів в атмосфері навколо монітора до його вмикання складає 350-620 іонів/см3. Через 5 хвилин після вмикання монітора концентрація легких негативно заряджених іонів знижується в 8 разів, а через три години роботи їхня концентрація близька до нуля. Повітря заповнюється позитивно зарядженими частинками, що негативно впливає на здоров'я.

Особливо чутливі до впливу ЕМВ діти та юнаки, організм яких ще знаходиться в стадії формування, навіть якщо вони проводять біля екранів комп'ютера чи телевізора всього декілька годин на тиждень.

Вчені Французької академії медичних наук встановили: знаходження дитини більше 50 хвилин на день біля екрана телевізора або монітора ПК зменшує в 1,4 рази здатність запам’ятовувати нову інформацію, що пов’язано з впливом електромагнітного випромінювання та його торсіонної компоненти на нейроструктури головного мозку.

Методи захисту в самому простому варіанті зводяться до розмежування в просторі джерела випромінювання і користувача (“захист відстанню”) та обмеження часу безперервної роботи на комп’ютерах всіх існуючих видів і модифікацій (“захист часом”).

Ці методи захисту можуть використовуватись там, де це можливо. У противному разі використовують екранування.

Проблема захисту людини від негативного впливу моніторів є першорядною, оскільки перспективи розвитку комп`ютерних, інформаційних та комунікаційних технологій диктують необхідність забезпечення безпеки користувачів ПК, мобільних телефонів, телевізорів та іншої техніки.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 490 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...