Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зоровий аналізатор



Більше 90% інформації про зовнішній світ ми одержуємо через зоровий аналізатор. Відчуття світла виникає у результаті впливу електромагнітних хвиль довжиною 380-780 нанометрів (нм) на рецепторні структури зорового аналізатора. Це відбувається у сітчастій оболонці ока. Характерною рисою зорового аналізатора є відчуття кольору, тобто спектрального складу світлового (сонячного) випромінювання (табл.1).

Пересічна людина розрізняє приблизно 150 відтінків кожного кольору. Психологи підтверджують, що колір може впливати на настрій і на самопочуття людини: зелений діє заспокійливо, знімає головний біль, втому. Червоний колір збільшує вміст адреналіну в крові, підвищує працездатність, жовтий — стимулює мозкову діяльність, фіолетовий колір збільшує витривалість організму, жовтогарячий підвищує настрій.

У техніці, відповідно до ГОСТ 12,04.026-76, встановлено чотири сигнальних кольори: червоний, жовтий, зелений і синій. Червоний колір сигналізує про безпосередню небезпеку; жовтий застосовується для попередження про небезпеки; зелений застосовується для знаків, що наказують робити саме так; синій — для вказівних знаків.

Оптичний діапазон не обмежується тільки видимим людським оком світлом. Він включає також суміжні діапазони: інфрачервоний з довжиною хвилі 1400 – 780 нм та ультрафіолетовий - з довжиною хвилі 380 – 50 нм (мал. 12)

Довжина хвилі, l,нм

Для гігієнічної оцінки умов праці використовуються світлотехнічні одиниці, що застосовуються у фізиці: світловий потік, освітленість, яскравість поверхні. Зоровий аналізатор має найбільшу адаптацію, вона триває 8-10 хвилин. За сприйняттям об'єктів у тривимірному просторі розрізняють поняття «гострота зору», «глибина зору», «поле зору». Бінокулярне поле зору по горизонталі 120...160*, по вертикалі вгору — 60о, вниз 72°. Зона оптимальної видимості становить: вгору 25°, вниз 35°, вправо і вліво по 32°. Помилка оцінки віддаленості об'єктів (на відстані до З0 м) становить приблизно 12% відстані.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 482 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...