Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Схема селекції цукрового буряка



Рік Елементи схеми

Селекційний розсадник

1 Проведення доборів родоначальних рослин у селекційному розсаднику, куди включають одноросткові, поліплоїдні, диплоїдні, гібридні і лінійні форми. В розсаднику вивчають переважно гібридні популяції.

Насінники родоначальників

2 Розмноження продуктів добору і клонування їх для прискореного розмноження з метою регулювання запилення. Пробні схрещування (А х Б), (В х Г), (А х Г) і т.д. з метою добору пар, які проявляють ефект гетерозису. Літні посіви свіжозібраним насінням.

Селекційно-порівняльне випробування

3 Попереднє випробування нащадків родоначальників, включаючи лінійні і гібридні матеріали.

Насінники рекордистів (станційної еліти) і від клонів

4 Вирощування насінників від зразків-рекордистів, а також від клонів і повторення більш перспективних пробних схрещувань (А, Б, В, Г. А х Б і т.д.).

Основне станційне випробування

5 Випробування репродукції нащадків родоначальників і продуктів схрещувань (А, Б, В, Г, А х Б і т.д.).

6 Друге основне станційне і екологічне сортовипробування на сортодільницях.

7 Репродукційний посів насінням еліти (А, Б, А + Б).

8 Насінники насіневої еліти (А, Б, А х Б).

9 а) Державне сортовипробування;

б) Попередній маточний посів (А, Б, А + Б).

10 а) Повторне держсортовипробування насіневої еліти;

б) Насінники фабричного насіння (А, Б, А + Б).

11 Державне сортовипробування при посіві насінням фабричної генерації (А х Б).

12 Маточний посів насінням насіневої еліти (А х Б).

13 Насінники фабричного насіння (А х Б).

14 Посів фабричного буряка (А х Б).

Примітка: Знак „+” означає змішування насіння; знак „х” – гібридизацію. Станційна еліта – плоди і супліддя, які використовуються на всіх етапах селекційного процесу; насінева елітаплоди і супліддя, що використовуються для посіву маточного буряка.

раніше були неможливими, і вирішувати безліч проблем у селекції на стійкість до хвороб. Культура in vitro дає можливість одержувати гаплоїдні рослини, що представляють великий інтерес для створення гомозиготних форм.

У багатьох селекційних установах для прискорення селекційного процесу порівняльні випробування проводять у різноманітних умовах виробництва (попередники, площі живлення, строки посіву і збирання, забезпеченість поживними речовинами).

Система сортовипробування цукрового буряка включає станційне, екологічне і державне випробування. Екологічне випробування проводять за вдосконаленою методикою. Всі зразки вивчають у сквозному наборі в різних зонах бурякосіяння. Селекційні установи передають для випробуванняне не більше шести зразків. Вивчення зразків сквозним набором дає змогу провести обробіток з використанням статистичних методів. Після однорічної оцінки в екологічному випробуванні зразки передають на державне сортовипробування, згідно методики.

Виконання селекційних програм з використанням МС-ліній, закріплювачів 0-типу, багаторосткових комбінаційно цінних ліній-запилювачів, способів рекурентного добору не під силу одному колективу. Тому більшість установ, які проводять селекцію цукрового буряка, кооперуються між собою і спеціалізованими фірмами інших країн.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 695 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...