Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вихідний матеріал. Колекція ВІР нараховує понад 5000 зразків льону



Колекція ВІР нараховує понад 5000 зразків льону. Серед них понад 1500 форм довгунця.

Селекція льону-довгунця починалася з доборів серед сортів народної селекції – кряжів. Кращі їхні особливості передані селекційним сортам, але і дотепер кряжі не втратили свого значення як цінний вихідний матеріал. Відомі врожайні з високою якістю волокна кряжі з Псковської, Тверської, Новгородської, ЯрославськоїТомської і ін. Областей Російської Федерації. Особливо високоволокнисті сорти на Томській обласній сільськогосподарській станції: Томський 10, Томський 12. Вони широко використовуються для створення нових сортів з високим вмістом волокна. Сорти закордонної селекції поступаються українським сортам за цим показником.

Джерелами високої врожайності волокна, який складається з урожаю соломи і вмісту волокна в ній, використовуються кращі сорти: Томський 10, Оршанський 72, Торжокський 4, Тверца, Смоленський, Лазурний. Вони ж характеризуються високорослістю і високою технічною довжиною стебла. Деякі сорти західноєвропейських країн також використвують для схрещування при селекції на врожайність: Фібра (Нідерланди), Свальоф 60132 (Швеція), Іль де Франс (Франція) і ін. Високу якість волокна мають сорти: Заря 87, Оршанський 2, Оршанський 72, Прогрес і ін. Джерела цієї особливості – кряжі і ті сорти, які з них були відібрані. Високу гнучкість волокна мають сорти – Л-1120, Бірюза, багато західноєвропейських сортів, високою міцністю – Світоч, Томський 10, Бірюза, сорти з Нідерландів, Франції, Північної Ірландії.

За врожайністю насіння виділяються деякі кряжі льону-довгунця, сорти Шокінський, Л-1120, Оршанський 2, Лазурний, а з сортів західноєвропейської селекції – Белінка, Регіна (Нідерланди). Найбільш крупне зерно мають сорти з Західної Європи, де тривалий час проводили спрямовану селекцію на крупнонасіневість.

За вмістом олії в зерні на першому місці знаходяться сорти Всеросійського науково-дослідного інституту льону - ВНИИЛ 2, Оршанський 72, сорти з Польщі, і інших країн. Високе йодне число серед інших сортів має сорт Стахановець. Якісна олія у багатьох сортів з Західної Європи. Джерелами скоростиглості можна використовувати кряжі Солецький, Порховський, Веліджський і інші, сорти Білоруський ранній, Світоч, Томський 10 і інші з ранньостиглої групи. Скоростиглі деякі сорти з Європи: Іль де Франс (Франція), Мандарин А (Північна Ірландія) і ін. Скоростиглістю відрізняються аргентинські зразки олійного льону, добре відселектовані за багатьома господарськими характеристиками, але вміст волокна в них низький.

Дуже важливий показник – стійкість до вилягання. У створенні невилягаючих сортів видатну роль відіграв Л-1120. З його участю створено багато районованих сортів льону-довгунця, яким він передав цю цінну ознаку: Оршанський 72, Оршанський 2, К-6, Тверца, ВНИИЛ 11, Псковський 359, і ін. На жаль, сорт Л-1120 разом з стійкістю до вилягання передає гібридам і пізньостиглість. Стійкі до вилягання деякі з західноєвропейських сортів (Белінка, Вієра з Нідерландів), а також сорти з Канади і США.

Велику цінність для селекції льону мають джерела і донори стійкості до хвороб. Сорти з США, в тому числі і ті, що входять до колекції сортів-диференциаторів, мають олігогенну расоспецифічну стійкість до іржі. Як донори вони можуть використовуватися в насичуючих схрещуваннях. Стійкі дол цієї хвороби деякі кряжі (Солецький, Воткінський, Ярославський). Часто використовують в схрещуваннях австралійський сорт Курронг, який має три гена стійкості до іржі. Несприятливі до цієї хвороби сорти Вієра (Нідерланди), Аоягі (Японія) і деякі інші.

Високу стійкість до фузаріозного в’янення проявив сорт И-7. Пізніше був створений інший стійкий сорт Л-1120, який почав широко використовуватися в селекційних програмах. З його участю створено багато сортів льону-довгунця, які успадкували цю цінну особливість. Стійкі до фузаріозного в’янення зразки з США, Канади, Чехії, австралійський сорт Курронг. Часто залучається до схрещувань японський сорт Аоягі, який, крім високої стійкості до фузаріозного в’янення, має стійкість до іржі, пасмо, дає високі врожаї волокна і насіння.

В селекції на стійкість до поліспорозу можуть використовуватися сорти Л-1120, Успіх, Торжокський 4, на стійкість до пасмо – сорти з Чехії, Нідерландів, Аргентини, а також Торжокський 4. Антракнозостійких сортів небагато: Л-1120, Успіх, Торжокський, сорти-межеумки з Канади, США.

Велику цінність мають сорти з комплексною стійкістю до низки хвороб: Торжокський 4 (стійкий до іржі, фузаріозного в’янення, поліспорозу, антракнозу і пасмо), Л-1120 (стійкий до іржі, фузаріозного в’яення, поліспорозу, антракнозу) і ін.

Дикі види льону також представляють цінний матеріал для селекції як джерела стійкості до посухи, низької температури і хвороб.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 542 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...