Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Якщо хоча б одна з цих ознак тобі знайома, БУДЬ ОБЕРЕЖНИМ!



Спритно використовуючи об’єктивні труднощі подальшої розбудови суспільства, певний ідеологічний вакуум на тлі руйнації старої системи цінностей, а також консервативність місіонерської структури традиційних церков, новітні релігійні організації та їхні центри розгорнули активну проповідницьку діяльність. Намагаючись поширити своє віровчення серед населення різних країн за допомогою масштабної фінансової, матеріальної і людської експансії, вони роблять основними об'єктами свого проповідництва ту ж молодь, студентство, науково-технічну інтелігенцію, бізнес-менів-початківців — тобто верстви населення, за якими майбутнє.

“Пророки” і “месії” відкидають офіційну ідеологію й традиційні віровчення, постійно викривають хиби суспільства. Але всі їхні проповіді та викриття не виводять за межі суспільної проблематики, а є, по суті, способом пристосування до неї. “Месіанський” бізнес має масу переваг. Для його ідеологів не є обов’язковими академічна підготовка чи диплом. Немає необхідності в фінансових вкладах, а матеріальні вигоди переважають будь-яку реальність. Навряд чи якась інша робота, доступна смертному, є престижнішою. Навіть сумнівне минуле не може служити перешкодою.

Неорелігії - дещо умовний термін. їх поява і діяльність є виявом однієї з глобальних тенденцій сучасного релігійного життя - зустрічі традиційного, звичного з новим, досі невідомим. Природно, що цей контакт з багатьох причин викликає різне ставлення до себе з боку населення - від нейтрально-здивованого до відкритої конфронтації і ворожнечі, здатної перетворитися на тривалий соціальний конфлікт. Тому дослідження цих конфліктів є важливим завданням релігієзнавчої науки.

Не менш актуальна ця проблема і для України. Поява й становлення новітніх релігій у духовно-релігійному просторі нашої держави пояснюється не стільки послабленням впливу традиційної релігійності, скільки загальним релігійним відродженням після епохи тоталітаризму. За даними Державного департаменту у справах релігій Міністерства юстиції в Україні діє понад 550 новітніх релігій майже 30-ти віросповідних напрямів переважно закордонного походження. І тут релігієзнавча наука має допомогти створити концепцію національної безпеки держави в релігійно-духовній сфері, де принцип свободи совісті органічно поєднувався б із засадами безпечного існування людини.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 330 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...