Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Скрепери



Скрепером називають землерийно-транспортну машину, що приводиться в рух тяга­чем або власним двигуном і призначену для пошарового копання, транспортування, від­сип­ки та розрівнювання на місці укладання ґрунтів І і ІІ групи. Ґрунти ІІІ і IV груп при роз­робці скреперами необхідно розпушувати, щоб забезпечити нормальне завантаження ковша.

Скреперами розробляють виїмки (риття котлованів, ставків тощо), зводять насипи (греб­лі, дамби, полотно доріг), а також виконують інші земляні роботи в меліоративному, гідротехнічному, дорожньому та інших видах будівництва.

Існують два типи скреперів: з завантаженням від руху та з примусовим завантаженням елеватором. Скрепери з завантаженням від руху виготовляють причіпні до тракторів, напівпричіпні, які агрегатуються з одновісними швидкохідними тягачами (умовно - називають самохідними) і самохідні. Причіпні скрепери можуть бути одновісні і двовісні; напівпричіпні (самохідні) - тільки одновісні, IV), самохідні - з моторколесами.

Відстань транспортування ґрунту визначається економічною ефективністю. Ре­ко­мендується: для причіпних скреперів від 100 до 800 м, для напівпричіпних з одновісними тягачами - від 300 до 5000 м.

Вивантажуватися ґрунт з ковша може примусово, напівпримусово і вільно під дією сили ваги ґрунту.

Управління робочим органом у скреперів може бути гідравлічне, важільне з канатоблоковим приводом і комбіноване канатно-гідравлічне або барабанно-канатно-елект­ричне.

У скреперів з примусовим елеваторним завантаженням продуктивність більше, ніж у скреперів з завантаженням рухом, при однаковій місткості ковша.

Технічний прогрес в розвитку скреперів має наступні основні напрямки: створення замість причіпних самохідних машин з підвищеними транспортними швидкостями самохідних скреперів з електроприводом ведучих коліс (мотор-колесами); напівпричіпних скреперів з примусовим елеваторним завантаженням ковша; збільшення місткості ковша до 30... 40 і навіть 75 м3; застосування гідроприводу для управління робочими рухами скре­пе­ра.

Рис. 33. Схеми конструкцій і робо­ти скреперів:

а - од­новісний; б - дво­вісний з напів­при­му­совим розван­та­жен­ням; в - двовісний зі вільним розванта­жен­ням; г - напів­причіп­ний





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 563 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...