Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державний геодезичний нагляд



3.1 Основні вимоги щодо здійснення топографо-геодезичної і картографічної діяльності

Під час виконання топографо-геодезичних і картографічних робіт повинно забезпечуватись:

1) дотримання вимог чинних нормативних інструкцій і інших документів;

2) впровадження прогресивних технологій і методів організації топографо-геодезичного і картографічного виробництва;

3) виконання робіт методами, які є безпечні для здоров'я людини, стану довкілля і об’єктів, що мають історико-культурну цінність;

4) зберігання, накопичення і аналіз топографо-геодезичної і картографічної продукції на території України і відповідність її сучасному стану місцевості;

5) створення усіх видів топографо-геодезичної і картографічної продукції має виконуватись в єдиній державній системі координат і висот.

3.2 Структура топографо-геодезичних робіт в Україні

Топографо-геодезичні і картографічні роботи в Україні поділяються на роботи:

– державного призначення;

– спеціального призначення.

3.2.1 Роботи загальнодержавного призначення, їх організація і

виконавці

– вивчення параметрів, форми і розмірів Землі;

– створення астрономо-геодезичних, геодезичних, гравіметричних мереж на території держави в єдиних системах координат, які використовують для народного господарства, оборони країни, а також для вирішення науково-дослідних проблем;

– картографування території України загальнодержавних масштабах, яке використовують для народного господарства завдань, оборони, наукових цілей. Сюди вносяться топографічні плани, які призначені для створення генеральних планів міст і селищ міського типу (Укргеоінформ – «Український державний науково-виробничий інститут зйомок міст та геоінформатики»).

– створення та оновлення кадастрових планів і карт, а також надання їх різноманітним користувачам;

– дистанційне зондування Землі, геодинамічні дослідження на базі геодезії і космічних вимірювань;

– ведення державного картографічного фонду України;

– створення геоінформаційних систем України;

– проектування, складання і видання загальнодержавних геодезичної і географічної продукції різноманітного призначення;

– топографо-геодезичне і картографічне забезпечення делімітації і демаркації кордонів України;

– картографування Антарктиди, континентального шельфу і світового океану у межах У країни;

– здійснення науково-дослідних робіт в області геодезії, картографії, дистанційного зондування Землі і інших планет;

– метрологічнеі нормативне забезпечення топографо-геодезичних і картографічних робіт.

Виконавцями вказаних робіт є Державна служба геодезії, картографії і кадастру України, яка взаємодіє з такими службами:

– Міністерство оборони України – при виконанні робіт для потреб оборони і національної безпеки України;

– Міністерство закордонних справ – України під час проведення делімітації і демаркації кордонів;

– Держкомзем – в частині створення кадастрових карт включаючи цифрові;

– іншими органами державної влади, закладами, установами, які залучаються до виконання топографо-геодезичних і картографічних робіт різноманітного призначення.

3.2.2 Роботи спеціального призначення, їх організація і виконавці

– картографування, а також обновлення топографії карт і планів які призначені для будівництва різних об’єктів і розв’язання різноманітних завдань, наприклад, геодезична служба ВАТ «Укргазпроект»;

– геодезичні, аерокосмічні, роботи для геологічного вивчення, надр і розробки корисних копалин, для вишукування різних об’єктів;

– інші роботи: вишукування різних інженерних споруд (доріг автомобільних, залізничних, ЛЕП, каналів, різних об’єктів), геодезичне обслуговування будівництва споруд, а також геодезичне обслуговування монтажу, експлуатації тощо.

Усі спеціальні геодезичні роботи, виконує держава та інші підрозділи (суб’єкти підприємницької діяльності, які мають ліцензію на виконання топографо-геодезичних і картографічних робіт, видану Департаментом геодезії, картографії і кадастру – це є малі підприємства, фізичні особи та інші суб’єкти).

3.3 Ліцензування топографо-геодезичної і картографічної діяльності

Сертифікація

3.5 Виконавці топографо-геодезичних та картографічних робіт, які залучають до топографо-геодезичної і картографічної діяльності

До виконання топографо-картографічних і геодезичних робіт залучаються, крім підрозділів державної служби геодезії, картографії і кадастру, інші служби, до яких відносяться:

1) Держземагенство України;

2) державний комітет архітектури і містобудування;

3) інші міністерства і відомства;

4) малі підприємства.

Держземагенство входить у Міністерство с/г і продовольства.

Аналогічно до Держземагенства Державний комітет архітектури і містобудування в кожному обласному центрі має архітектурно-планове управління, яке має свої відділи. У кожному районному центрі є районні відділи архітектури. При обласному архітектурно-планувальному управлінні і при районному відділах архітектури функціонують геодезичні служби, які мають право виконувати геодезичні і топографо-картографічні роботи в сфері будівництва. У кожному обласному центрі функціонує державний інститут проектування міст "ДІПРОМІСТО". У великих будівельних і монтажних організаціях функціонують геодезичні служби, які обслуговують будівництво і монтажні роботи. Крім того, в кожному обласному центрі працюють філіали Українського державного інституту інженерно-геодезичних вишукувань і знімань. У таких міністерствах, як Міністерство геології, а також в іншихякі виконують геофізичні, гірничорудні роботи також функціонують геодезичні і геодезично-маркшейдерські служби. Вони являють собою невеликі підрозділи, які виконують геодезичні роботи для своїх внутрішніх потреб: топографічні знімання, інженерно-вишукувальні і спеціальні роботи.

Враховуючи те, що державних геодезичних служб недостатньо для повного забезпечення потреб народного господарства за останні 10 років в Україні створена велика кількість малих підприємств, які укомплектовані спеціалістами землевпорядниками геодезичного профілю. Всі вони володіють ліцензією і працюють на госпрозрахунковій основі виконують поставлені завдання на рівні державних підприємств.

3.6 Нормативно-технічні документи в галузі топографо-геодезичної і картографічної діяльності

Для всіх суб’єктів топографо-геодезичної і картографічної діяльності обов’язковим дотриманням нормативно-технічної документації на виконання топографо-геодезичних робіт, яка розроблена і затверджена ДТГіК. На сьогоднішній день функціонують такі нормативно-технічні документи:

– Положення про створення державної геодезичної мережі України, затверджене в 1998 р.;

– Інструкція про топографічні знімання в масштабах 1:5000, 1:2000,

1:1000, 1:500 (затверджено в 1998 р.);

– Інструкції про типи центрів (Київ, ГУГК і К, 1993 р.);

Всі ці документи обов’язкові для виконання всіх суб’єктів: топографо-геодезичної діяльності незалежно від підпорядкування.

Крім того, чинні ще такі документи:

– Инструкция по нивелированию І, ІІ, ІІІ, IV кл. (Москва, Недра,1990 р.);

– Сборник цен на изыскательские работы для капитального строительства.-Ч. І (Москва. Стройиздат, І982 г.). До цього документа застосовують ряд поправочних коефіцієнтів у відповідності до постанов уряду, міністерств;

– Единые нормы выработки и времени на топографо-геодезические работы (І990 г.);

– Единые нормы времени и расценки на изыскательные работы.-Ч.I (1982г.)

– Збірник Укрупнених кошторисних розцінок на топографо-геодезичні роботи (Київ Державна служба геодезії, картографії і кадастру, 2005 р.).

3.7 Метрологічне забезпечення робіт

Метрологічне забезпечення картографічних і геодезичних робіт включають у себе систему стандартів і технічних умов, які мають забезпечуватись при виконанні робіт. Основнівимоги – це вимоги до приладів і географічних назв, які підписують на картографічній продукції. Усі геодезичні прилади, якими виконуються роботи, один раз у рік підлягають метрологічній перевірці. Метрологічна перевірка здійснюється незалежними державними метрологічними службами. В Україні розвинута мережа організацій, які відносяться до державного комітету стандартизації, метрологїї і сертифікації.

Кошти на метрологічну перевірку при укладанні договорів на виконання робіт включають у кошторисну вартість робіт (5% від кошторисної вартості).

3.8 Державний облік топографо-геодезичних і картографічних робіт

Усі астрономо-геодезичні, гравіметричні, картографічні, аерозйомочні роботи підлягають обов’язковому державному обліку, що здійснюється Держслужбою геодезії, картографії і кадастру з метою зберігання і подальшого використання виконаних робіт. Інформація накопичується інспекцією державного геодезичного нагляду за матеріалами щорічної звітності виконавців виконаних робіт.

ДКГФУ входить у структуру Держслужби геодезії, картографії і кадастру. У ДКГФУ України зібрано всі матеріали про основні геодезичні роботи, пов’язані з картографуванням земної поверхні, для створення планово-висотних, астрономо-геодезичних, гравіметричних мереж, космічними зйомками, а також роботи для публікації атласів, глобусів і різноманітних довідкових матеріалів у галузі топографо-геодезичної і картографічної діяльності. Доступ до матеріалів ДКГФ України мають особи, які отримали допуск спеціальних служб України до таємних матеріалів і до матеріалів службового використання.

Юридичні і фізичні особи України мають право користуватись матеріалами ДКГФУ та іншими матеріалами топографо-геодезичної і картографічної діяльності, які зберігаються в геодезичних службах України в Києві або у місцевих органах, зокрема, обласні – це органи архітектури і містобудування. Для цього треба мати дозвіл відповідних служб на користування або копіювання цих матеріалів. У разі втрати топографо-геодезичних, картографічних матеріалів, що становлять державну таємницю, треба повідомити Департамент геодезії, картографії і кадастру. За це передбачена відповідальність.

3.11 Фінансування топографо-геодезичної і картографічної діяльності

Топографо-геодезичні і картографічні роботи, які виконуються для потреб народного господарства України згідно з державним планом фінансуються з державного бюджету України. Щороку виділяються кошти на рахунки ДТГіК. Частково кошти надаються на виконання цих робіт місцевими органами. Більшу частину фінансують замовники, для яких ці роботи виконуються. Складають спеціальний договір на виконання робіт, до якого додається кошторис. Фінансування здійснюється через банки України в установленому порядку.

3.12 Охорона геодезичних пунктів

Усі пункти геодезичних мереж підлягають охороні з боку держави. Будівництво геодезичних пунктів на територіях міських, сільських і селищних рад здійснюється за спеціальним дозволом. В останні роки необхідно здійснити відвід земельних ділянок під будівництво пунктів. Для цього надаються документи на право власності на землю, де знаходяться ці пункти. Після будівництва геодезичних пунктів на відведеній ділянці складають акт у трьох екземплярах: 1 – в будівельника, 1 – в органи місцевого самоврядування, 1 – в організацію, де працює інженер, яким побудований пункт передається на зберігання у місцеві органи влади.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1487 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...