Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 2. Типи крил



Дорсальними придатками грудей комахи є крила (alae). Вони відносяться до найбільш характерних ознак комах, тому що в інших представників членистоногих крил немає. Якщо у комах дві пари крил, то розташовані вони на середньо- і задньогрудях. Якщо в комахи одна пара крил, то вона прикріплюється до середньогрудей (наприклад, у мух) або до задньогрудей (у віялокрилих). Є комахи, у яких немає крил (наприклад, первиннобезкрилі). Крила по походженню представляють собою бічну складку тіла, тому вони складаються з двох щільно прилягаючих пластинок, у проміжку між якими лежать жилки (рис. 14).

Рис. 14. Крило і його будова (по Шванвичу і Зелікману):

А – схема структури крилової пластинки й утворення жилок: Б – схема форми крила: 1 – основа; 2 – передній край; 3 – вершина; 4 – зовнішній край; 5 – задній кут; 6 – внутрішній край

Форма крила комахи близька до трикутної. Кути називаються: основа (basis), задній кут (tornus) і найбільш віддалений від тіла, звичайно загострений апікальний кут, або вершина (apex). Сторони трикутника утворені краями крила: передній, або костальний, край (costa) з'єднує основу і вершину і на розправлених крилах звернений уперед; зовнішній край (termen) з’єднує вершину і задній кут; задній, або внутрішній край (dorsum) знаходиться між основою і заднім кутом.

Типи крил. По ступеню хітінізації обидві пари крил можуть бути однорідними (обидві пари мають однакову консистенцію, наприклад у метеликів, перетинчастокрилих, бабок) і різнорідними (передні крила можуть мати більш щільну консистенцію: шкірясту – у прямокрилих або рогоподібну – у жуків. Більш щільні передні крила називаються надкрилами, або елітрами (elytrae). У жуків у спокої вони складаються на спинній стороні тіла і щільно прикривають задні крила, майже все черевце, а також середньо- і задньогруди, залишаючи вільним лише невелику ділянку, яка називається щитком. У клопів передні крила в основі більш щільні, а вершинна їх частина ніжна, перетинчаста, тому їх називають напівнадкрилами, або геміелітрами (hemielytrae) (рис. 15).

Для знайомства з різними типами крил використовують постійні препарати і комах, наколотих на шпильки. Запропонований набір препаратів студенти розбирають, уважно розглядають і групують за представленою нижче схемою.

Рис. 15. Типи крил (за Вебером і Гусаковським):

А– сітчасте (переднє крило золотоочки); Б – перетинчасте (переднє крило пильщика, пт – птеростигма); В – надкрило жука; Г–напівнадкрило клопа.

Крил одна пара двокрилі, самці щитівок, віялокрилі і ін.

Крил дві пари:

I. Крила однорідні – обидві пари мають однакову або подібну будову.

1. Крила покриті лусочками.... метелики.

2. Крила покриті волосками ручайники.

3. Крила не покриті лусочками або волосками, часто прозорі, голі.

а) Крила перетинчасті – жилки розташовані у вигляді гілок, вічок, утворених поперечними жилками менше 20 перетинчастокрилі.

б) Крила сітчасті – жилки розташовані у вигляді більш-менш густої сітки, вічок, утворених поперечними жилками більше 20 сітчастокрилі,





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 7851 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...