Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методика обліку податків і зборів, пов’язаних з оплатою праці



Існує два види оподаткувань заробітної плати: перший - нарахування на заробітну плату; другий - утримання із заробітної плати.

Нарахування на заробітну плату здійснюють і сплачують за рахунок роботодавця (підприємства, організації тощо). Роботодавець при нарахуванні заробітної плати працівнику повинен одночасно нараховувати єдиний соціальний внесок.

Утримання із заробітної плати нараховує і сплачує роботодавець, але проводить за рахунок працівника.

Із заробітної плати утримують також податок на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО), що регулюється Податковим кодексом України.

Відповідно до ст. 164.6 Податкового кодексу України при нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати база обкладення ПДФО визначається як сукупний дохід (СД), зменшений на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) та податкової соціальної пільги (далі — ПСП) за її наявності.

ПДФО =(СД- ЄСВ - ПСП) Х 0,15

Правом на ПСП можуть скористатися працівники, чия заробітна плата не перевищує граничного розміру доходу, який дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженому на 1,4 та округленому до найближчих 10 грн. Для одного з батьків, які претендують на ПСП на дітей (п.п. 169.1.2, пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ), граничний розмір доходу визначається кратно кількості дітей (для другого з батьків — на загальних підставах).

Розміри ПСП установлені п. 169.1 ПКУ та залежать від розміру прожиткового мінімуму (у розрахунку на місяць), визначеного законом на 1 січня звітного податкового року.

Розмір «звичайної» ПСП дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), установленого законом на 1 січня звітного податкового року. Такий розмір ПСП застосовуватиметься до 1 січня 2015 року. «Підвищена» ПСП надається в розмірі, що дорівнює 150 % «звичайної» ПСП, «максимальна» ПСП — у розмірі, що дорівнює 200 % «звичайної» ПСП.

Розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу на 1 січня 2013 року становить 1147 грн.

Розміри ПСП, що застосовуються у 2013 році, залежно від категорії платника податків, та граничні розміри доходу, що надає право на застосування ПСП, наведемо в табл.

Таблиця





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 348 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...