Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №8



Водневий показник рН. Гідроліз солей

Основні теоретичні питання.

Електролітична дисоціація молекул води. Іонний добуток води. Водневий показник рН в нейтральних, кислих і лужних розчинах.

Взаємодія солей з водою при розчиненні. Вплив температури на гідроліз. Гідроліз солей різних типів. Реакція середовища при гідролізі.

Мета роботи: дослідження процесу гідролізу солей і встановлення факторів, які впливають на гідроліз.

Обладнання і реактиви: розчини солей з наявних у лабораторії; набір індикаторів.

Хід роботи

Дослід 1. Визначення реакції середовища розчинів солей при гідролізі.

На універсальні індикаторні папірці нанести по краплині розчинів різних солей: Na2CO3, Na2S, NH4Cl, ZnSO4, NaCl, K2SO4 та інших наявних в лабораторії.

Записати спостереження, вказати реакцію середовища за кольором і наближене значення рН за шкалою універсального індикатору. Скласти рівняння реакцій у молекулярно-іонному вигляді.

Зробити висновок про залежність гідролізу солі від природи кислот і основ, які її утворили.

Дослід 2. Визначення продуктів гідролізу.

У пробірку налити 1 мл розчину FeCl3 і внести на кінчику шпателя порошок магнію. Спостерігати виділення водню. Скласти молекулярне і йонне рівняння гідролізу ферум(ІІІ) хлориду; взаємодії магнію з одним з продуктів (яким?) гідролізу.

Аналогічний дослід можна зробити при взаємодії гранули цинку з гарячим розчином цинк сульфату.

Дослід 3. Залежність ступеня гідролізу від температури.

Налити у пробірку 1 мл розчину натрій ацетату CH3COONa і 2 краплини фенолфталеїну. Відмітити колір розчину. Нагріти пробірку на киплячій водяній бані або у полум’ї пальника. Записати, що спостерігається. Охолодити розчин і відмітити зміну забарвлення. Скласти рівняння гідролізу натрій ацетату. Зробити висновок про вплив температури на гідроліз.

Дослід 4. Повний гідроліз солей.

У пробірку внести по 1 мл розчинів алюміній сульфату Al2(SO4)3 і натрій карбонату Na2CO3. Відмітити утворення драглистого осаду гідроксиду алюмінію і бульбашок діоксиду карбону СО2. Скласти молекулярне рівняння цього процесу, який протікає у дві стадії. Зробити висновок про умови повного гідролізу солей.

Контрольні питання.

1. Що називається йонним добутком води? Чому воно дорівнює при 250С? Як математично пов’язані рН і концентрація йонів гідрогену у розчині?

2. Концентрація йонів гідрогену у розчині дорівнює 10-3 моль/л. Визначити рН і рОН цього розчину.

3. Які з перерахованих солей будуть піддаватись гідролізу: FeCl3, Na2SO4, K2S, Zn(NO3)2, Na3PO4? Скласти молекулярні та йонні рівняння гідролізу, вказати рН і середовище.

4. При зливанні розчинів калій карбонату K2CO3 і хром(ІІІ) нітрату Cr(NO3)3 утворюється осад хром(III) гідроксиду і виділяється газ. Пояснити це явище. Скласти молекулярне рівняння сумісного гідролізу двох солей.

5. Обчислити концентрацію іонів Н+ і рН розчину, якщо концентрація йонів ОН- дорівнює 10-8 моль/л.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 908 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...