Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прекрасне і потворне



Наші уявлення про прекрасне і потворне зумовлюються передусім світоглядними принципами. Це уявлення еволю­ціонує в контексті соціально-культурних обставин, у духов­ній атмосфері певного історичного часу. І хоча релігійні, на­туралістичні, ідеалістичні, матеріалістичні вчення істотно відрізняються між собою, вони майже одностайні, коли йдеться про красу. Ця одностайність окреслюється тим, що краса є духовно-естетичною цінністю. Тому виявлення краси можливе тільки через бачення співвідношення пре­красного і потворного. Прекрасним називають те, що дає людині естетичну насолоду і задоволення від взаємодії з ним.

Прекрасне – це почуття й усвідомлення людиною того, що здатне приносити їй естетичну насолоду і за­доволення.

Єднання частин у таке ціле, у якому виявляється прекрас­не, називають гармонією. Переживання образу краси, есте­тична насолода виникає завдяки виявленню найбільш опти­мального єднання форми та змісту, структурно впорядкова­ного розмаїття в певну цілісність. Визначають красиве відпо­відно до певного системоорганізуючого принципу конкрет­ної цілісності. Визнання чогось як красивого здійснюється лише через ціннісне відношення до чогось, воно зумовлене світоглядними орієнтирами конкретної людини.

Ця здатність явища, події чи предмета відповідати пев­ному ціннісному відношенню у всіх складових викликає те специфічне задоволення, яке називають естетичним.

У сфері духовності краса здебільшого виступає як певний символ ідеальних культурних цінностей. Різні народи та епо­хи мають різні канони краси. Особливим проявом краси є художній образ, поширений у мистецтві. Витвори мистецтва як форма об'єктивізації уявлення про ідеал прекрасного ста­ють предметно-чуттєвим символом краси, еталоном, взірцем, який зрозумілий багатьом і сприймається особливо яскраво, гостро виявленими чуттями. Тому саме мистецтво є найпо­ширенішою формою виховання здатності чуттєво сприймати та виявляти єдність частин у певному цілому, використовую­чи для цього зразки прекрасного, гармонійного поєднання. Мистецтво показує й інший бік краси – потворність. Потворним називають те, що викликає у людини від­разу.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...