Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експерименти з пробними документами



Після знайомства з вже наявними документами, можна спробувати створити документ в новій програмі самостійно. Починати роботу слід із запису пустого документа в спеціально відведену для експериментів папку. Мета експерименту – перевірка дії команд редагування.

При експериментах не варто безладно переходити від однієї кнопки до іншої і від одного пункту меню до іншого. Під час дослідження не потрібне створення реального документа. Досить послідовно перевіряти доступні команди, стежачи за тим, до чого приводить їх вживання.

Одна з перших задач дослідження – навчитися виділяти об'єкти, з якими працює програма. Можливо, це робиться одинарним або подвійним натисненням кнопки мишки. Можливо, навколо об'єкту треба обвести виділяючий контур простяганням мишки. Слід також перевірити дію правої кнопки мишки, склад контекстного меню, що відкривається при цьому. При роботі з текстовим або числовими даними треба перевірити дію клавіш управління курсором у комбінації з клавішами SHIFT або CTRL.

Якомога раніше слід відшукати команду, що скасовує дію попередньої команди, або команду, що дозволяє видалити все, що зроблене. По ходу досліджень пробний документ може швидко перетворитися на безладну плутанину. Команда відміни операцій дозволяє не втрачати логічну нитку дослідження і швидко просуватися вперед.

Експериментуючи з інструментами програми, треба обов'язково перевіряти їх дію при натисненні клавіш ALT, SHIFT, CTRL і їх комбінаціях. Незабаром вдасться встановити важливі закономірності.

Перші експерименти дозволяють накреслити круг проблем і поставити ряд питань. Маючи чіткі питання, можна звернутися до довідкової системи програми, розшукати відповіді на них, користуючись засобами пошуку.

Порівняння програм з аналогами

Найшвидший спосіб освоєння нових програм полягає в порівнянні їх з раніше вивченими аналогами. Як правило, всі програми одного класу мають більше спільних рис, ніж відмінностей. Знаходячи їх, можна або швидко освоїти нову програму, або зрозуміти, що користуватися нею не варто.

Наприклад, будь-які текстові процесори повинні мати можливість здійснювати одні й ті ж операції по форматуванню тексту. Способи їх здійснення теж повинні бути близькими. Тому перехід від одного текстового процесора до іншого не повинен викликати особливих труднощів. Задача зводиться в першу чергу до того, щоб з'ясувати, де в новій програмі розміщуються давно знайомі команди.

Те ж саме можна сказати про будь-які дві програми, що відносяться до однієї категорії. Спільних рис у них напевно більше, ніж відмінностей, навіть якщо вікна програм здаються різними. Наприклад, знайомство з програмою FrontPage Express компанії Microsoft дозволить швидко розібратися з програмою Netscape Composer компанії Netscape Communication, яка також призначена для створення Web-документів у форматі HTML.

Налаштування програми як засіб аналізу

Цікавий підхід до освоєння програми полягає в зміні її налаштувань. Річ у тому, що варіанти налаштування програми відображають її можливості. Тому з'ясування того, які параметри налаштування можна змінити, дозволяє досить точно з'ясувати, на що здатна програма. При цьому змінювати налаштування не обов'язково. Досить відкрити відповідне діалогове вікно (або декілька вікон) і просто подивитися, які параметри можна регулювати.

Діалогові вікна налаштувань програми звичайно відкриваються через Вид. Якщо в рядку меню є пункт Сервис, треба перевірити вміст його меню. Відповідні пункти можуть називатися Параметри, Настройка або Свойства.

Пункт Свойства в меню Файл звичайно не має відношення до налаштування програми і дозволяє одержати інформацію про властивості поточного виділеного об'єкту або документа в цілому.

Діалогові вікна налаштування параметрів програми зазвичай містять численні вкладки, призначені для налаштування різних груп параметрів. Одні з них важливі більш, інші – менш, але оцінити їх призначення і важливість можна тільки проглянувши їх всі. Особливо цінні вкладки, що мають область попереднього перегляду. Вони дозволяють експериментувати з параметрами налаштування на наочних моделях. Після експериментів діалогові вікна закриваються натисненням на кнопці Отмена або на закриваючій кнопці у рядку заголовка.

Обережно! Програми сумнівного походження!

Число програм, що випускаються в світі за рік вимірюється багатьма тисячами, і чимала частина цих програм може поступати з сумнівних джерел. Спроба «освоєння» програми сумнівного походження може надовго запам'ятатися тим скільки часу піде на усунення наслідків.

Відносно надійними можна вважати програми, створені крупними або відомими фірмами-виробниками і придбані в офіційному порядку. Установка такої програми на комп'ютер і спроба зайнятися її вивченням навряд чи приведе до яких-небудь неприємних наслідків. Видалення такої програми теж, швидше за все, відбудеться коректно.

Умовно-безкоштовні програми й інші програми, поширювані в збірниках, що додаються до періодичних видань, представляють більш небезпечну категорію. Через їх кількість вони не можуть бути однаково надійними. В ході установки, перегляду і подальшого видалення цих програм може порушуватися працездатність інших програм або всієї операційної системи. Після їх видалення на жорсткому диску нерідко залишаються «хвости» у вигляді невидалених файлів, які займають робочий простір і знижують продуктивність роботи комп'ютеру. Регулярний «перегляд» збірників випадкових програм на комп'ютері можливий, але він вимагає регулярної чистки жорсткого диску і періодичного перевстановлення операційної систем (бажано плановою, а не аварійною).

Особливу небезпеку представляють програми, одержані з невідомих і сумнівних джерел. З цієї точки зору до «сумнівних» відносяться програми, одержані від друзів і знайомих, а також всі файли, завантажені з Internet. Підходити до таких програм слід з особливою обережністю, утримуючись від їх користування просто з цікавості. Перевірка на відсутність вірусів перед установкою таких програм обов'язкова.

Особливу категорію представляють програми, одержувані електронною поштою від невідомих доброзичливців. Всі програмні файли, одержані без запиту, повинні бути знищуватися негайно без перегляду і оцінки їх корисності.

ЛАБОРАТОРНІ РОБОТИ





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...