Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Чорноморський біосферний заповідник



Чорноморський біосферний заповідник розташований на північно-західному узбережжі Чорного моря, між Дніпровським лиманом та Тендрівською косою в межах Голопристанського району Херсонської та Очаків­ського району Миколаївської областей. Історія становлення цього заповідника надто довга і складна, внаслідок чого територія його зміню­валася неодноразово. Спочатку він входив до Надморського заповідника, у 1933 р. став самостійною природоохоронною і науково-дослідною уста­новою. Статус біосферного заповідник здобув лише в 1984 р. У 1998 р., згідно з Указом Президента України, розширений до сучасних меж (площа понад 100 тис. га, з яких 77 900 га становлять акваторії Тендрівської і Ягорлицької заток, а також кілометрова смуга відкритого моря). На сухопутну частину припадає лише 14 148 га. Це найбільший в Україні заповідник, територія якого складається з кількох ділянок, що репрезентують різні ландшафти приморського півдня України: азонального лісостепового, азо­нального піщано-степового, зонального пустельно степового, примор­ського солончакового. На лісостепових ділянках Вано Рибальчанський (3104 га), Соленоозерний (2293 га) і Волижин ліс (203 га) охороняються рідкісні природні комплекси нижньодніпровських пісків, представлені мозаїкою піщаних степів, лук та невеликих гайків (котків) з дуба звичай­ного, ендемічної берези дніпровської, і рупії звичайної, заростей степових чагарників, а також болотної і солончакової рослинності навколо озер і заток. Багатий також тваринний світ заповідника, чому сприяли різнома­ніття його ландшафтів та географічне положення. У своєму поширенні він значною мірою пов'язаний з розглянутими вище природними піщано-лісостеповим, приморським, пустельно-степовим та прибережно-острів­ним комплексами. Нині в заповіднику вже відомо понад 4000 видів комах, близько 100 видів кліщів, ЗО павуків, для заток більш як 250 видів макрозообектосу, у тому числі 10 губок, 10 актиній, 68 багатощетинкових червів, 64 види ракоподібних. Фауна хребетних тварин представлена 452 видами, з них 68 % птахи.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 372 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...