Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Карпатський біосферний заповідник



Карпатський біосферний заповідник є одним з найбільших наукових та еколого-освітніх центрів Карпатського регіону. Тут працюють численні наукові лабораторії, створена мережа моніторингових ділянок, феноло­гічних пунктів, гідро- та метеопостів. Заповідник слугує природною лабораторією для багатьох вітчизняних і зарубіжних науково-дослідних установ. На його території розгорнута мережа еколого-освітніх, науково-пізнавальних маршрутів та інформаційних центрів, працює єдиний в Україні музей екології гір та історії природокористування Карпат, є власна відео­студія, видається всеукраїнський екологічний науково-популярний жур­нал «Зелені Карпати». За визначні здобутки у збереженні природної, куль­турної та історичної спадщини Рада Європи вперше в Україні нагородила Карпатський біосферний заповідник Європейським дипломом.

У1968 р. Уряд України для збереження унікальних гірських ландшафтів прийняв постанову про організацію Карпатського заповідника на площі 12,6 тис. га. За більш як тридцятирічну історію існування його територія неодноразово розширювалася. Карпатський біосферний заповідник зна­ходиться на південно-західному мегасхилі українського сегмента Східних Карпат. Більшість масивів розташована у складчастій області, переважно в зоні зовнішніх (флішевих) Карпат. Серед панівного типу рослинності лісів значну частину становлять праліси. У формуванні лісового покриву беруть участь понад 25 деревних порід, з яких 8 належать до лісоутворювальних. У рівнинній найтеплішій частині Закарпаття поширені дубові, грабово-дубові, дубово-букові та буково-дубові ліси. Загальна кількість зареєстро­ваних видів фауни Карпатського біосферного заповідника на сьогодні ста­новить 2423 види, що належать до 14 класів, 5 типів. Безхребетних тварин тут 2135 видів.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 317 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...