Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рівні наукової новизни результатів наукової праці



Ø перетворення відомих даних, докорінна їх зміна.

Ø розширення, доповнення відомих даних.

Ø уточнення, конкретизація відомих даних, поширення відомих результатів на новий клас об’єктів систем.

Перший рівень характеризується принципово новими в даній галузі знаннями, які не доповнюють відомі положення, а являють собою наукове відкриття. На цьому рівні розрізняють два варіанта новизни:

Ø дискусійно-гіпотетичну новизну;

Ø загальновизнану.

У першому випадку нові результати ще недостатньо доведено. Цього слід уникати. У другому – висновки науково-обґрунтовані, достатньо-конкретні.

На другому рівні передбачається, що новий результат розширює або доповнює відомі теоретичні чи практичні положення, вносить у них нові елементи, доповнює значення в даній галузі без зміни їх суті.

На третьому рівні новий результат конкретизує, уточнює відомі положення, що мають допоміжне значення. На цьому рівні відомий метод, прийом може бути конкретизовано і поширено на новий клас об’єктів, систем, явищ.

Наукова робота повинна відповідати першому або другому рівню, інакше виникатимуть сумніви щодо її наукової новизни.

Наукова новизна одержаних результатів є обов’язковим елементом вступу та основним критерієм оцінки наукової роботи. В ній подають коротку анотацію нових наукових положень (рішень), запропонованих здобувачем особисто.

Тут необхідно:

Ø виявити відмінність одержаних результатів від відомих раніше,

Ø описати ступінь новизни (вперше одержано, удосконалено, набуло подальшого розвитку).

Для багатьох дисциплін наукова новизна виявляється в теоретичних положеннях, які вперше сформульовані і змістовно обґрунтовані; методичних рекомендаціях, які впроваджено в практику і які суттєво впливають на досягнення нових соціально-економічних результатів.

Наукова новизна історичних досліджень полягає у введенні до наукового обігу нових наукових джерел, які не використовувалися раніше, у визначенні генезису розвитку тієї чи іншої науки.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 928 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...