Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Науковий результат – це кінцевий підсумок, що завершує наукове дослідження. Він повинен відповідати вимогам наукової новизни, достовірної і практичної значущості



Науковий результат – це творчий продукт окремого розділу і наукової праці в цілому. Суть наукового результату повинна бути сформульована в коротких висновках до наукової праці.

Питання 3. Ефективність результатів наукових досліджень та її критерії

Ефективність наукових досліджень – це зниження затрат на виробництво продукції тієї галузі, де впроваджують закінчені науково-дослідницькі роботи і дослідно-конструкторські розробки (НДР і ДКР).

Основні види ефективності наукових досліджень:

Ø економічна ефективність – ріст національного доходу, підйом продуктивності праці, якість продукції, зниження затрат на наукові дослідження;

Ø соціально-економічна ефективність – ліквідація тяжкої праці, покращення санітарно-гігієнічних умов праці, очищення навколишнього середовища;

Ø укріплення обороноздатності країни;

Ø престиж вітчизняної науки.

Оцінка народногосподарської необхідності розробки тем визначається розрахунком критерію економічної ефективності.

КЭ = ЭПП,

ЭП передбачуваний економічний ефект

ЗП витрати на наукове дослідження.

Чим > коефіцієнт, тим ефективніша тема і вище її природно-господарська ефективність.

У неї вона коливається від 2 до 10 грн. на 1 грн. витрат.

Однак критерієм КЭ не враховується об'єм упровадженої продукції, період упровадження, тому більш ефективним є критерій, що обчислюються по формулі:

КЭ = СГ √Т/ ЗО,

СГ вартість продукції за рік після освоєння і впровадження у виробництво

Т – тривалість упровадження, в роках

ЗО загальні витрати на виконання наукового дослідження

В останні роки при виборі тем усе частіше застосовувалися методи експертних оцінок.

Суть цих методів в тому, що планування теми оцінюють спеціалісти – експерти. Кожному експерту видається оцінювальна бальна шкала, за допомогою якої він установлює бали по темі (таблиця)

Результати оброблюються різними методами. Найбільш простий – метод максимального бала – віддається перевага тій темі, яка набирає найбільший сумарний бал.

Тема є перспективною, якщо сума балів позитивна.

Таблиця





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 2928 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...