Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теорема 2. Якщо для всіх векторів Pj, виконується умова



Якщо для всіх векторів Pj, виконується умова

Δj≥0, (j=1,2,3…..n) (для задачі на максимум)

або

Δj≤0, (j=1,2,3…..n) (для задачі на мінімум),

то опорний план Х*=((х1)*, (х2)*,......... (хn)*) є оптимальним.

Якщо після побудови симплекс-таблиці виявилось, що виконуються умови Т.1 (пункт а)), або Т.2 розв’язання задачі припиняється. Якщо виконуються умови Т.1 (пункт б)), то потрібно перейти до нового оптимального опорного плану, побудувавши наступну симплексну таблицю. Для переходу до нового опорного плану треба один вектор вивести з базису і на його місце ввести новий вектор, який не належить базису. У базис вводять вектор, якому відповідає найбільша за абсолютною величиною від’ємна оцінка Δj. Нехай існує така оцінка в k- му стовпці, тобто max| Δj | = Δk.

Δj≤0

Тоді вектор Рк вводимо у новий базис. Для знаходження вектора Рr, який необхідно вивести, обчислюють співвідношення

Q= min(bi/aik) (i=1,2…..m),

мінімальне значення якого досягається при i=r. Елемент ark називається розв’язувальним.

Рядок Рr і стовпець Рк на перетині яких знаходиться розв язувальний елемент ark, називають розв’язувальним. Для перерахунку елементів нової (наступної) симплекс – таблиці користуються методом Жордана – Гауса.

3. Поняття виродженності задач ЛП.

У випадку не виродженої задачі ЛП симплекс-метод за скінченну кількість кроків дає можливість одержати оптимальний план, або встановити, що задача не має розв’язків. Це випливає з того, що кожному оптимальному плану відповідає свій базис, причому кількість базисів не перевищує , де n – кількість змінних задачі, m – ранг матриці А.

При використанні симплекс-методу вважалося, що всі вільні члени >0, () додатні як у вихідній системі обмежень, так і в системах обмежень, які одержуємо після чергових ітерацій. Якщо в деяких рівняннях вільні члени дорівнюють нулю, то у відповідному цій системі опорному плані базисні змінні приймають нульові значення. Опрний план, у якому хочаб одна з базисних змінних дорівнює нулю, називається виродженим. Задача ЛП, яка має хоча б один вироджений опорний план, називається виродженою задачею ЛП.

Вироджений опорний план може бути або початковим або виникнути у процесі розв’язання задачі.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 265 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...