Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Формування програми корпоративної соціальної відповідальності 4 страница



Приклад відповідального ставлення до довкілля

Сільський голова села Сяно к Турківського району Львівської області Степан Василечко отримав почесну відзнаку громадських екологічних організацій Львівщини. Так оцінено його ІЯтрічну боротьбу за звільнення рідного села від бочок з небезпечними отрутохі­мікатами,, які залишились у гіркий спадок з радянських часів. Після тривалих митарств, оббивання порогів високих кабінетів і навіть погроз 28 листопада 2008 року 128 бочок цього небезпечного вантажу вивезли до німецького міста Гамбурга. Допомогу у вивезенні надали місцеві бізнес-структури.

В Європейській хартії про місцеве самоврядування під місцевим самовряду­ванням розуміється право і реальна здатність органів місцевого самоврядування регламентувати значну частину державних справ та управляти нею, діючи в рам­ках закону, під свою відповідальність і в інтересах місцевого населення (п. 1 стат­ті 3). Щоб ця діяльність відповідала інтересам місцевого населення в отриманні якісного довкілля, місцеве самоврядування зобов'язане контролювати діяльність суб'єктів господарювання, не допускаючи ними забруднення навколишнього середовища. Але сам по собі контроль, не даватиме якісного природного сере­довища. Місцева влада на основі взаємної корпоративної відповідальності мала б прийняти програму екологічно безпечної бізнесової діяльності та ініціювати прийняття системних заходів щодо безпечного ведення господарської діяльності підприємствами та корпораціями на своїй території.

Корпоративна соціальна відповідальність окремих підприємств має входити в систему соціального партнерства певної громади, членом якої є підприємство. На цій основі має формуватися певний організаційний принцип рівноправної взаємодії підприємства і громади на основі спільного інтересу - мати якісне довкілля. Зацікавлені у високих результатах економічної діяльності (зростають відрахування в місцевий бюджет) підприємці І місцеве самоврядування повинні мати взаємні зобов'язання щодо підтримання довкілля в належному стані. Розви­нена система взаємної корпоративної соціальної відповідальності посилює мотивацію до підтримки заходів з належного забезпечення функціонуючого до­вкілля. Оцінку цій діяльності здійснює особистість, тобто індивід як член грома­ди. За концепцією субсидіарності, індивід, як найважливіший об'єкт екологічних програм різного рівня, делегує свої повноваження місцевій спільноті і очікує від органу самоврядування належної діяльності зі забезпечення безпечних, еколо­гічно якісних умов свого проживання.

У різних країнах участь бізнесу в розв'язанні соціальних проблем територіаль­них громад або жорстко регулюється чинним законодавством, або здійснюється самостійно під впливом спеціальна встановлених стимулів і пільг на основі уста­лених традицій доброчинності та соціальної етики. В Україні цей процес щойно на початковому етапі свого розвитку і відбувається в умовах панівних позицій держави та вкрай слабкого розвитку інститутів громадянського суспільства. Щоб забезпечити якісне довкілля, органи місцевого самоврядування мають отримати належну законодавчу базу, щоб на основі координації зусиль доброчинної діяль­ності бізнесу та цільового використання екологічних статей місцевого бюджету поетапно розв'язувати проблеми утилізації відходів, зменшення рівня забруднен­ня довкілля; Соціальна взаємодія бізнесу і місцевого самоврядування дасть мож­ливість на кожній території створити вертикально регульовану, горизонтально координовану систему корпоративної соціальної відповідальності й у сфері поліп­шення довкілля. Така система здатна давати суттєві вигоди для бізнесу. Найбільша британська незалежна дослідна агенція MORI 1999 року на підставі проведених досліджень соціально відповідального бізнесу стверджувала, що компанія, яка відома своєю участю в реалізації життєво важливих соціальних проектів, заоща­джує від 20 до 40% коштів, потрібних для просування своїх товарів чи послуг.

Для українського підприємництва соціальна відповідальність у сфері форму­вання якісного довкілля не є чимось новим. Відома сім'я промисловців Терещенків не тільки здійснювала вагомі доброчинні акції у сфері підтримки освіти, культури. Вони на своїх підприємствах послідовно впроваджували новітні тех­нології, які зменшували шкідливий вплив на довкілля. Значні суми підприємці жертвували на впорядкування територій, очищення водойм у місцях розташу­вання своїх підприємств. На території Західної України така екологічна спрямо­ваність ведення бізнесу була властива підприємцям: барону Василькові, який не допускав надмірної вирубки на карпатських схилах, вкладав кошти в регулюван­ня стоків гірських річок. Заслуговує на увагу діяльність кооперативних союзів Галичини в період між двома світовими війнами. У правилах, пропонованих для кооперативних молочарень, спеціально регламентувалися заходи недопущення викидів від виробництва в навколишнє середовище.

В Україні ще існує значна кількість проблем, що перешкоджають взаємодії органів місцевого самоуправління та бізнес-структур. Місцева влада звинувачує підприємців у небажанні проявляти соціальну відповідальність щсиюВфиторії. де вони здійснюють свою бізнес-діяльність, брати участь у здійсненні місцевих екологічних програм. Органи місцевого самоврядування і бізнес-структури функціонують на одній території, тому згідно із Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища*- (стаття 12) вони спільно повинні за­безпечувати раціональне використання природних ресурсів. Акумуляція коштів місцевих громад, доброчинна екологічна діяльність бізнес-структур мають раціоналізувати використання природних ресурсів так, щоб залишити прийдеш кім поколінням чисте і безпечне для життя природне середовище.

Мотивація бізнесу до співпраці з місцевим самоврядуванням у сфері форму­вання безпечного довкілля має посилюватися. Досвід Інших країн підтверджує, що соціально спрямовані заходи бізнесу, його доброчинні інвестиції в охорону довкілля - це ефективні інструменти налагодження партнерських стосунків із населенням. Можна стверджувати, що застосування принципів корпоративної соціальної відповідальності у співпраці бізнесу і місцевого самоврядування щодо охорони довкілля має принести до поетапного розв'язання проблем утилізації сміття, зниження рівня вродливих викидів. Формуючи на цін основі нову еколо­гічну культуру, бізнес-структур и і місцеві громади отримують кращі умови для стабільного розвитку.

Природний ресурс - це матеріальна база існування суспільства, основа роз­витку його продуктивних сил. Водночас це найпотужніший фактор стабільного функціонування екологічного середовища, тривалий і безперервний процес роз­витку ринкового господарства в сучасних індустріально розвинених державах забезпечив формування складної і збалансованої системи регламентації взаємо­відносин приватного підприємництва, влади, суспільства у сфері використання природних ресурсів як у масштабі цілої держави, так і окремих самоврядних її територій. Тому функціонування бізнесу, його взаємодія з навколишнім при­родним та суспільним середовищем відбуваються в умовах сталої екологічної безпеки...

Екологічна безпека - такий стан навколишнього середовища, за якого стає неможливим погіршення екологічної обстановки та створення небезпеки для здоров'я людей. Досягнути стану екологічної безпеки можна за умови випуску екологічно чистої продукції, за наявності екологічно чистих ґрунтів та екологіч­но чистого виробництва. Досягнутий рівень екологічної безпеки може впливати на конкурентоспроможність країни. 2а вступом України в СОТ вплив рівня еко­логічної безпеки на позиціонування держави у світовому економічному просторі суттєво підвищився.

Декларування і послідовна реалізація євроінтеграційного процесу вимага­ють заходів щодо формування з Європейським співтовариством (ЄС) спільного екологічного простору. Як екосистемиий складник загальноєвропейських при­родник багатств, наша держава своєю підприємницькою діяльністю впливає на їхній стан і якість та зазнає зворотного впливу екологічних факторів, породже­них такою ж діяльністю європейських країн. Тому Україна, як на рівні окремих підприємств, тая і на рівні самоврядних територій та всього суспільства, повин­на на основі євростандартів постійно підвищувати рівень екологічної безпеки. Економічна діяльність держави має регламентуватися екологічною політикою, адаптованою до стратегії екологічного розвитку ЄС. Реалізовуючи власні еко­логічні інтереси, держава через таку екологічну політику стане партнером ЄС у формуванні єдиного екологічно безпечного європейського простору. В цьому контексті слід поглиблювати міжнародне співробітництво України у сфері гії через участь у міжнародному процесі (Довкілля для Європи).

Зазвичай ціна ліквідації наслідків, спричинених екологічним лихом, с вищою від тих витрат, які здійснив би суб'єкт господарювання на його відвернення. Тому екологічно відповідальне ведення бізнесу вимагає такого рівня соціальної відповідальності, який ґрунтується иа прогнозованому передбачуванні еко­логічної шкоди. В умовах динамічної реалізації здобугків і-їТП, у поступовому перетворенні науки в безпосередню технологію діяльності треба ще на стадії проектування технологічних процесів, засобів виробництва, використовуваних природних і штучних сировинних ресурсів визначити ймовірність шкідливого впливу на довкілля та здоров'я людей. І на цій основі напрацьовувати науково обґрунтовані заходи зниження потенційного рівня забруднення довкілля та під­вищення рівня безпеки праці.

Такий підхід і є базисом для формування системи соціально відповідального бізнесу. Тобто суб'єкти господарювання не тільки беруть участь у разових доб­рочинних акціях, а й свідомо виконують додаткові зобов'язання з охорони до­вкілля і тим самим поліпшення якості життя людей. Дотримання законодавчих положень щодо якості товарів і послуг є обов'язком підприємницької структури, але реалізовуючи додаткові зобов'язання, ця структура розширює соціальну базу для реалізації стратегічних інтересів. Чисте довкілля знижує рівень захворюва­ності людей, а отже, знижує витрати робочого часу для підприємств, що розта­шовані на цій території.

З 1999 року реалізація принципів корпоративної соціальної відповідальності, впровадження соціально відповідального бізнесу здійснюсться під егідою Глобального договору ООН. Цей договір має на меті залучення корпорацій до розв'язання глобальних проблем цивілізації. Безумовно, що на національному рівні підприємці повинні дотримувати стандартів захисту довкілля. В україн­ському підприємницькому середовищі реалізація цих стандартів вимагає тех­нологічного оновлення діючого виробництва. Якщо зважити на те, що середній строк служби основних виробничих фондів перевищує 20 років, то розв'язання цієї проблеми вимагає значних коштів.

За прикладом багатьох країн, в Україні слід реформувати систему чинного податкового законодавства з тим, щоб екологічне оподаткування було піднято до рангу провідних. Така екологічна спрямованість податкової системи дозволяє централізовано акумулювати кошти для розв'язання проблем довкілля. Без­умовно, такий шлях є простішим порівняно з добровільним прийняттям бізнес-структурами зобов'язань вести екологічно безпечну підприємницьку діяльність. На перехідний період доцільно поетапно реформувати екологічне законодавство і формувати нову якість екологічної культури в бізнес-середовищі.

Зниження рівня шкідливого впливу діючих виробництв на довкілля, дотри­мання екологічних стандартів щодо випущеної продукції, організація екологіч­ної безпеки праці працівників - це чинники, які зменшують негативний вплив "ІНДІЯ 2

на природне середовище. Але в Україні в спадщину від діяльності підприємств колишнього Радянського Союзу залишились цілі території, що є зоною екологіч­ного лиха. Загальновідомі маслідки катастрофи на Чорнобильській ЛЕС, але на території держави е зони, уражені техногенними катастрофами місцевого масш­табу. В західному регіоні держави міста Стебник, Калуш, Яворів і низка інших мають на своїх територіях потенційно небезпечні сховища відходів колишніх хі­мічних виробництв. У східних областях нагромаджено мільярди кубічних метрів відвалів металургійної, вугільної, хімічної промисловості. Водний басейн основ­ної артерії держави - Дніпро мас акумульовані радіоактивні осади, які загрожу­ють населенню великих міських агломерацій, розташованих на його берегах

За таких умов особливо актуалізується проблема формування соціально-економічного механізму розширеного відтворення довкілля.

Розширене відтворення довкілля передбачає послідовну ліквідацію малих і великих зон екологічного ляха. Очевидно, що в багатьох випадках наша держа­ва не має ні фінансових, ні матеріальних ресурсів для того, щоб усунути важкі наслідки соціалістичного способу господарювання. Планетарні наслідки Чорно­бильської катастрофи вимагають, щоб зусилля нашої держави доповнювалися підтримкою міжнародних, підприємницьких, громадсько-екологічних структур. Але разом з тим держава повинна через механізми пільгового оподаткування, надання інших преференцій стимулювати тих підприємців, які використовува­тимуть утворені раніше відходи виробництва як сировинні ресурси. Реалізуючи свій економічний інтерес, такі бізнес-структурн виконували б важливу соціаль­ну місію. їхня бізнесова діяльність вела б до ліквідації зон екологічного лиха, забезпечувала довкілля, придатне для подальшої рекреації і перетворення його в екологічно чисту територію.

Соціальна справедливість забезпечується політикою, але її досягнення, особ­ливо в царині отримання здорового довкілля, досягається діяльністю багатьох державних, громадських інституцій, бізиес-структур та окремих громадян. Кожен член спільноти різного рівня повинен брати участь у господарській, сус­пільній, адміністративній, культурній діяльності» яка органічно має слугувати збереженню довкілля, його постійного якісного оновлення.

Соціально відповідальний бізнес в Україні вимагає формування нової, еколо­гічно спрямованої системи корпоративної соціальної відповідальності. Бути соці­ально відповідальним бізнесменом означая реалізацію бізнесової мети на основі випуску екологічно безпечної продукції, на основі використання технологій, що не завдають шкоди довкіллю. Бізнес с і руктура завжди функціонує в межах пев­ної території, тому соціальна відповідальність бізнесу має реалізовуватись на основі соціально-екологічного партнерства з територіальними самоврядними організаціями. Посилення екологічної компоненти в системі корпоративної со­ціальної відповідальності може дати економічні вигоди як для суспільства, тая і для бЧзиес-структур.

Сьогодні питання соціальної відповідальності перед довкіллям яріть не тіль­ки перед державою, спільнотою, установою. Сьогодні соціальна відповідальність

має починатися з кожної окремої людини Що ти можеш зробити для навколишнього середовища?

Наступні роки мають стати справжнім проривом и и ко р иста н і ія е не pi озбсрі-гаючих технологій. У 2009 році має бути завершений початковий етап будівни­цтва першого на планеті екологічно чистого міста Масдар в ОАЯ, неподалік від столиці - Абу-Дабі.

Масдар (по-арабськи «джерело») є проектом Всесвітнього фонду дикої при­роди і агенції екологічного консалтингу BioRegional, який передбачає 6 млн км-кварталів для проживання, вибудуваних із використанням тільки екологічно безпечних технологій. Усю енергію для потреб міста дадуть фотоелектричні панелі, концентрована сонячна енергія, енергія від переробки відходів та інших відновних джерел енергії, засобом пересування стануть електромобілі і громад* ськнй транспорт, ісшьюсгь відходів на сховищах скоротиться на 99% завдяки сучасним технологіям повторної переробки. У магазинах планується продава­ти лише екологічно чисті продукти і товари, вироблені за принципом сталого розвитку і паритетної торгівлі. Водопостачання знизиться на 50% порівняно із середнім рівнем у країні. Працівники будуть отримувати справедливу зарплат­ню за принципами МОП. Очікується, що до 2010 року перші 2 000 мешканців з'являться в місті а перспективою населення до 50 000 осіб. Масдар є ключовим етапом екологічного проекту, на який влада ОАЕ виділила 15 млрд доларів,

Масдар - перший унікальний екопроект, будівництво якого мас закінчитися 2012 року, але вже сьогодні кожен з нас може зробити свій внесок, щоб і наші українські міста стали трошки екологічно чистішими.

Розпочати треба з простих екозобовязань. які можуть змінити довкілля і наше життя вдома, на роботі, на відпочинку-на краще.

УПОИЛА

1. Зранку приймайте 4-хвилинний душ замість ванни; для чистки зубів та голій ия набирайте воду в склянку.»

Вода - дорогоцінний ресурс. Дантисти рекомендують чистити зуби щонайменш 2 хви­лини два рази на день. Через кран витікає 6 літрів води на хвилину, тому кожного днями маємо витрачати 24 літри води. Закриваючи крани під час чистки, можна заощадити до 10 літрів на день.

Приймаючи ванну, ми витрачаємо 150-200 літрів води, а душ - 30-80. Є різниця. Отже, зменшити споживання води вдома можна, наприклад, миючи фрукти і овочі в чашці, а не під проточною водою, а потім цією водою можна полити кімнатні рослини. Поставте лічильники - це допоможе не лише скоротити споживання, а й ваші витрати.

%, Вимикайте всі прилади, коли йдете з дому.

Перш ніж вирушити на відпочинок, відключіть усі непотрібні побутові прилади - те­левізор, DVD, стерео, мікрохвильові печі. Вони споживають енергію навіть, тоді коли не

працюють, - про це повідомляє Агентство охорони довкілля. Якщо уявити, що середньо статична європейська родина дивиться телевізор три години на добу, то цей прилад у режимі очікування (stand-by) протягом решти 21 години використовує 40% енергії. Також обов'язково вимикайте зарядний пристрій для свого мобільного телефону, якщо не хоті­ли 6. щоб 95% енергії марнувалось через включений зарядний пристрій, З» Вирощуйте овочі вдома і купуй** місцеві продукти.

По-перше, так допоможете заощадити ресурси, витрачені на транспортні перевезення, а по-друге, підтримаєте вітчизняного виробника.

4 Подумайте двічі, перш ніж купувати іграшки для дітей, і не викидайте старий одяг та іграшки - жертвуйте їх тим, хто цього потребує.

Іноді іграшками граються лише деякий час, а потім викидають. Шукайте високоякісних товарів, які можуть бути використані не одним поколінням. А продаж ваших іграшок ін­шим або дарування допоможе іншим і надасть друге життя улюбленим речам.

5. Відмовтесь від непотрібної пошти.

Ми кожного року отримуємо близько 28 кг непотрібної пошти у свої скриньки. Напи­шіть на поштовій скриньці «будь ласка, РЕКЛАМА - НЕ ПОТРІБНА».

6. Поставте енергозберігаючі лампи.

Енергозберігаючі лампи споживають лише 20% електроенергії порівняно зі звичай­ною, тому вони допоможуть скоротити викиди вуглекислого газу і заощадити на оплаті. Одна лампа може дати економію у 300 грн та зменшити викиди вуглекислого газу на 400 кг протягом своєї життєдіяльності І до того ж еони в 10 разів довше працюють, ніж звичайні. А також вимикайте світло, коли воно непотрібне, - заощадження 500 грн на рік і зменшення викидів вуглекислого газу на 400 кг на рік.

У Німеччині, наприклад, за умови встановлення сонячних батарей чи інших чистих джерел постачання енергії у своїй оселі держава виплачує суттєву субсидію.

7. Посади дерево з якоїсь нагоди..

Деякі з рослий узагалі після посадки не потребують додаткової іригації, і якщо ви по­садите саме такі рослини - це збереже 550 галонів води на рік.

8. Платіть ваші рахунки он лайн.

Багато банків, організацій та інших бізнес-структур зараз пропонують своїм клієнтам можливість платити он-лайн, виключаючи необхідність писати і відправляти паперові рахунки або вести паперові записи. Якщо платити он-лайн, то це допоможе заощадити час і гроші, знизити адміністративні витрати компаній і зменшити глобальне потепління через запобігання вирубці лісу.

9. Періть, тільки коли вже є багато речей для прання.

10. Поливайте грядки пізно ввечері або рано-вранці.

Протягом цих годин прохолоди менше води втрачається через випаровування і в ре­зультаті рослини її більше абсорбують.

11. У новорічні свята купуйте «екологічну» новорічну ялинку.

Якщо купуєте різдвяну ялинку, купіть із корінням, тоді її можна посадити в саду після закінчення новорічних свят. Якщо ж купуєте зрізане дерево, то чекайте, коли і в Україні з'являться міські пункти з переробки ялинок.

12. Не їжте багато м'яса.

Подумайте про скорочення споживання, а також про якість, а не кількість. Виробни­цтво м'яса потребує багато енергії, не лише для приросту і транспортуванн* корму для тварин, а й для обігріву, кондиціонування й освітлення величезних тваринницьких фери Тому дієта без м'яса буде корисна не лише для нашого здоров я, а и для природи.Краще купувати м'ясо в місцевих виробників. А серед видів м'яса найбільше терти споживас виробництво яловичини, тому зосередьтесь на інших видах.

13. Припиніть виробляти фотографи.

Краще створіть папку на своєму комп'ютері, де й зберігайте прекрасні спогади,

14. Відмовтесь від паперових рушників - допоможіть лісам. • 15. Зменшіть обігрів приміщення.

Комфортна температура для кімнати - 19 градусів, а 15 - ідеальна для спальні, тому що це допоможе краще спати. Зменшуючи температуру на 1 градус, можна заощадиш 5-10% в оплаті, а також запобігти викидам 300 кг вуглекислого газу на рік. І пам'ятайте: вимикайте обігрів, коли вирушаєте на відпочинок.

16. Рекомендована температура для холодильника - 1 -4 градуси.

А для морозильної камери - 18°. Кожен градус нижче за ці рекомендовані температури не матиме ефекту на продукти, але збільшить використання енергії приблизно на 5%. і не ставте гарячі або теплі страви в холодильник, поки вони не охолонуть.

17. Хочете машину - купіть гібридний автомобіль.

Він споживає на 20-30% менше пального і виробляє менше кисню, ніж звичайний автомобіль.

18. Закривайте кришкою каструлю, йоли щось готусте.

Таким чином можна зберегти енергію, що використовується для приготування. А шс краще пароварки: вони можуть зберегти близько 70% енергії!

НА РОБОТІ

1. Не викидайте свій комп'ютер.

У 1999 році Технологічний інститут Нью-Джерсі за результатами дослідження повідо­мив, що побутові електроприлади становлять 1 відсоток об'єму сміттєсховищ, але дають аж 70% відсотків токсичного наповнення цих сміттєсховищ. Подаруйте комп'ютер тим, хто цього потребує.

2. Не викидайте використані картриджі.

Замість цього, заново заповніть його! Дослідження показують, що використання офіс­ного паперу підвищується на 20% на рік. у середньому кожен працівник використовуй близько 50 листів А-4 кожного дня. Друкуйте менше, заохотьте ваших колег до викорис­тання зворотного боку паперу і до меншого друку через архівування електронно» пошти і додатків, що зменшить на 17% споживання паперу.

Використовуйте папір із повторно переробленої сировини. Середньостатичний євро­пеєць використовує 20 кг паперу щомісяця! Тому кожна тонна повторно переробленого паперу збереже 17 дерев.

Подорожуючи на літаку, можна скоротити викиди вуглекислого ґаву.

Багато авіаліній і туристичних агенцій пропонують сьогодні квоти на викиди. Заохочуй­те розвиток на роботі політики екоподорожей для ділових поїздок. Можна купити квоти на викиди на зменшення викидів вуглекислого газу, мінімізувати подорожі для фізичних зустрічей на використання конференцій і відеодзвінків, купівлю залізничних квитків за­мість авіа на відстань менше ніж 700 км. Уявіть: трансатлантичні авіарейси виробляють практично половину викидів вуглекислого газу, які звичайна людина продукує за рік, ви­користовуючи автоподорожі, освітлення і обігрів.

4» Підпишіть свої електронні листи.

Додайте лише коротку фразу до своєї електронної пошти, як сьогодні роблять агенції Організації Об'єднаних Націй: «Подумайте перед тим, як друкувати цей лист», можна й інші підписи: «будьте уважними до нашої планети і друкуйте цей лист тільки в разі необ­хідності» - це допоможе й іншим придумати свої підписи і сприятиме збереженню нашої планет.

5. Майте свою чашку на роботі!

Припиніть використовувати паперові або пластикові стакани, купіть своє горнятко. Якщо ви п'єте двічі на день каву або чай, то за рік ви збережете 400 пластикових стаканів.

би вимикайте комп'ютер, якщо ви вийшли з офісу на обід або зустріч.

Ви можете зекономити 20% щоденного споживання електроенергії. Навіть якщо ви не платите за це, подумайте про довкілля!

НА ВІДПОЧИНКУ

1. беріть с воі па кети, кол и йдете за това рами до магазину.

Покладіть у сумку додаткову упаковку, коли йдете в магазин. Чи потрібен вам пакет для нової туші або помади? Іноді можна купити велику пляшку шампуню замість меншої? Запитайте себе - і ви допоможете довкіллю. Середньостатистичний житель Землі корис­тується пластико в им пакетом не більше 10 хвилин, а для повного розкладання його в природі потрібно принаймні 500 років! Вторинна переробка паперових відходів та скла в країнах Скандинави становить 100%.

2* будьте екомодиим із своїми джинсами.

Комахи обожнюють бавовну, що робить її повною пестицидів. Тому сьогодні більшість виробників джинсів думають про вироблення «зелених» джинсів. Levi випускає лінію Есо з органічного деміму, а продаж джинсів Del Forte Denim's Juniper допомагає підтримувати Проект тривкої бавовни.

З» Купуйте товари з екоемблемою.

Сьогодні Європейська комісія вже має таку екоемблему. її мета - відзначити екоемб­лемою продукти і послуги, які мають зменшений вплив на навколишнє середовище. Критерії, зазначені для індивідуальної групи товарів: паперові товари, текстиль, порошки, фарби, такі прилади, як холодильники і мийні машини. Споживачі в Європі, коли бачать екоемблему, то знають, що ці продукти були ретельно перевірені.

4. Ходіть пішки, використовуйте громадський транспорт І велосипед, коли мо­жете, і залиште машину вдома.

Використовуйте громадський транспорт, коли це можливо, наприклад поїзди й авто­буси замість автомобілів. А ходити пішки або їхати на велосипеді -- це найкраще із занять, корисне для Вашого здоров'я і довкілля. А некорис гуванмя машиною протягом двох дніє на тиждень зменшить виділення парникових газів на 636 кг на рік, за твердженням Агент­ства охорони довкілля. У спекот ний день - особливо користуйтесь громадським транс портом. Автомобільні викиди реагують із сонячним світлом, нагріваються і відбувається забруднення такими газами, як тропосферний озон (головний інгредієнт забрудненого повітря і фотохімічного смогу, який може викликати труднощі з диханням.

5. Підтримайте «зелені» готелі.

Готель Los Castanos в Іспанії, Zetter у Лондоні зі збереженням води, екодружиіми pot • линами, переробленими деревиною та іншою сировиною, Villa Casanova у Венеції з но­мерами з натуральних матеріалів, готель Alexandra в Копенгагені - лідер області за свою екодружню політику.

6. Будьте мешканцем готелю, який зберігає довкілля.

Навіть якщо готель не має своєї екопрограми, використовуйте світло, воду і рушники, тільки коли потрібно. Вимикайте кондиціонер, якщо покидаєте кімнату на день. Скажіть прибиральниці не міняти простирадла кожного дня для збереження води.

Екодружня політико серії готелів Ibis.

Зберігати довкілля - наш щоденний обов'язок.

Готель Ibis має зобов'язання захищати наше довкілля через щоденні заходи, такі як:

• управління сміттям і програма з переробки;

• контроль за споживанням води і енергії;

• ресурси для відновлення енергії;

• підвищення обізнаності і навчання персоналу.

Наша турбота про навколишнє середовище також відображена в будівництві більш дружніх для навколишнього середовища будівель.

Ibis: перший готель мережі, який почав опікуватися зеленою практикою і має сер­тифікат ISO 14001, отриманий у 2004 році... Більш ніж 200 готелів Ibis по всьому світу отримали такий сертифікат. Він підтверджує щоденні зобов'язання нашої команди щодо збереження довкілля. Ibis проводить регулярний внутрішній контроль, щоб гарантувати, що процедури встановлені і застосовуються правильно на рівні головного офісу і готелів, які отримали сертифікацію.

У Франції, наприклад, Ibis продовжує свої зобов'язання захищати довкілля і 31 липня 2007 року об'єднав зусилля і виступив засновником фундації Fondotion Nicolas. Huloi задля довкілля і людства, з метою знайомити громадськість в інформацією про довкілля і зміни за останні 15 років, і 370 готелів Ibis у Франції залучено в цю діяльність.

7. Плануйте з думками про довкілля.

Використовуйте замовлення через Інтернет, щоб розвивати свої знання про еко відпочинок, наприклад сайт www.eco.orbitz.corn. який був запущений на День Землі. Сайт забезпечує інформацією про екодружні готелі, які використовують сонячну або повітряну енергію, натуральні мила і енергозберігаюче освітлення.

8. Насолоджуйтесь щедрістю сонця і використовуйте її!

Не можете жити без вашого iPod але він часто потребує підзарядки? Купіть зарядку Solto Universal Hybrid Charger, і насолоджуйтесь сонцем, яке підзарядить ваш і Pod, ноут­бук» мобільний телефон -будь-який мобільний електронний пристрій.

9, Не кваптесь - потратите менше бензину і зробите менше викидів CO..

Рухаючись швидше ніж 120 км за годину, ви збільшуєте споживання пального на 30% порівняно з їздою 80 км на годину; 4-та, 5 і 6 швидкість - найбільш економічні щодо спо­живання пального.

ДЕЯКІ ФАКТИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ УСВІДОМИТИ СЕРЙОЗНІСТЬ НАШИХ ПОРАД:

Може статися, що до 2050 року 75% льодовиків у Швейцарських Альпах зникнуть, і вже сьогодні багато лижних курортів купують штучний сніг;..





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 638 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.019 с)...