Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підготовка та підбір матеріалів



Матеріали (об’єкти) можуть отримуватись в ході: оглядів, обшуків, виїмок, слідчих експериментів та ін. Під час проведення зазначених слідчих дій раціонально використовувати участь спеціалістів.

Об’єкти повинні бути відповідними. Помилка у їх відповідності, якості, кількості чи фальсифікація недопустимі!

Тому слідчий заздалегідь повинен їх вивчити, оглянути. Також слідчий повинен визначити, які саме об’єкти належить направити для дослідження.

До матеріалів експертизи відносяться:

1. Досліджувані об’єкти, тобто речові докази (сліди вилучені з місця події чи їх моделі (гіпсові), зброя, боєприпаси, (відповідно упаковані).

2. Зразки для порівняльного дослідження, тобто порівняльний матеріал, вилучений для цієї мети (зразки почерку, дактилокарти, зліпки зубів, взуття, проби крові, та ін.)

ОТРИМАННЯ ЗРАЗКІВ ДЛЯ ПОРІВНЯЛЬНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

Згідно ст. 199 КПК України в разі потреби слідчий має право винести постанову про вилучення або відібрання зразків почерку та інших зразків, необхідних для експертного дослідження. Про відібрання зразків складається протокол. Зразки зберігаються за правилами зберігання речових доказів.

Зразок для порівняльного дослідження - це матеріальний об’єкт, який використовується для порівняння з речовими доказами з метою ідентифікації, встановлення родової (групової) належності живих осіб, речей, тварин, встановлення особи померлого та інших обставин справи.

Приклади зразків - зразки почерку, відбитки пальців рук, ступнів, зліпки зубів, взуття, проби крові, слини, які використовуються для порівняльного аналізу при експертному дослідженні рукописів, предметів із слідами рук, ніг, зубів, документів та ін.

Зразки можуть вилучатися в процесі виїмки, обшуку чи окремо і оформлюються відповідним протоколом за правилами ст. 85 КПК України.

Зразки можуть відбиратись у підозрюваного, обвинуваченого, свідка, потерпілого, які викликаються для відібрання зразків за правилами виклику на допит.

При відібранні зразків у неповнолітніх запрошуються їх батьки або інші законні представники.

Отримання зразків для порівняльного дослідження - це самостійна слідча дія, мета якої - отримання у підозрюваного, обвинуваченого, свідка, потерпілого об’єктів, що являються продуктами життєвої діяльності їх організму або інших, що утворюються ними, необхідних для порівняння з речовими доказами для їх ідентифікації, чи встановлення родової (групової) належності.

Перша група - зразки, що відображають фіксовані ознаки інших матеріальних об’єктів (зразки слідів пальців рук, ніг, знаряддя, зразки почерку та інше).

Друга група - зразки, що відображають свої особисті ознаки, тому що являються часткою якогось об’єкту чи сукупності об’єктів (зразки крові, слини, готової продукції та ін).

Зразки можуть бути вільними (щоденники, листи та інше, що не створені заради експериментального дослідження) та експериментальними - ті, що створені заради дослідження (зразки... та ін.), або відносно-вільними.

Підготовка отримання зразків. Слідчий повинен визначитись скільки і яких саме зразків йому потрібно.

Спеціаліст може приймати участь в підготовці і отриманні самих зразків (консультації, професійність отримання. Наприклад: лікар отримує зразки слини та ін.). Спеціалістами можуть бути: лікар, фельдшер, інженерно-технічні працівники, криміналісти та ін.

Підготовка технічних засобів.

Існує три групи технічних засобів:





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 445 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...