Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пред'явлення для впізнання ділянок місцевості, приміщень і будівель



Цей вид пред'явлення для впізнання може проводитися з метою встановлення певного місця, яке цікавить слідство, а також перевірки показань допитаної особи Необхідність у ньому виникає в тих випадках, коли допитаний пам'ятає прикмети об'єкта, але не знає адреси та шлях руху до нього, або називає ту чи іншу адресу, яка не відповідає дійсності Слідчий же, або має версію стосовно даного об'єкта і розраховує встановити його за допомогою допитаної особи, або йому достовірно відоме місцезнаходження об'єкта, але необхідно перевірити з цього приводу показання допитаного.

Таке пред'явлення для впізнання рекомендується проводити наступним чином Слідчий наперед намічає дві-три ділянки місцевості, приміщення або будови, які підпадають під ознаки, які перерахував допитаний, і в присутності понятих доставляє його туди. Почім цій людині пропонують роздивитися навколишню обстановку і повідомити, чи впізнає він даний об'єкт і якщо впізнає, то за якими ознаками. У тому випадку, коли особа впізнала об'єкт, який був показаний першим, слід показати й інші, щоб не лишати Я можливості провести подальше порівняння. Це дозволить більш об'єктивно судити про достовірність впізнання.

Оскільки в цьому виді пред'явлення для впізнання є певна зовнішня схожість з іншими слідчими діями (відтворенням обстановки та обставин події"), то питання про можливість пред'явлення для впізнання ділянок місцевості, приміщень і будівель вирішується неоднозначне.

Існує точка зору, що встановлення місця вчинення певних дій шляхом впізнання є різновидом відтворення обстановки та обставин події Однак, зазначені слідчі дії відрізняються за своєю суттю. Метою відтворення е встановлення можливості існування якого-небудь факту, а пред'явлення для впізнання ділянки місцевості - встановлення місця або перевірка чи впізнає його допитаний. Різними є й тактичні прийоми здійснення цих дій Так, відтворення обстановки та обставин події починаються з пропозиції, наприклад, обвинуваченому самостійно вказати напрямок руху та шлях слідування до місця При цьому достовірність отриманих результатів знаходиться в прямій залежності від того, чи сам він вказав шлях слідування. Що ж стосується пред'явлення для впізнання ділянки місцевості, то при цій дії ініціатива належить слідчому, який зобов'язаний завчасно підібрати декілька таких ділянок, а потім показати їх допитаній особі, надавши можливість роздивитись їх, а потім вказати на об'єкт.






Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1335 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...