Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пред'явлення для впізнання трупів



Загальне правило про необхідність пред'явлення для впізнання об'єкта в кількості не менше трьох не розповсюджуються на впізнання трупи. Кримінально-процесуальний закон. виходячи з моральних спонукань і небажаності негативних емоцій, які можуть настати в суб'єктів впізнання при баченні декількох трупів, встановлює, що труп, а також його окремі частини пред'являються для впізнання в одному числі.

Слід відрізняти пред'явлення для впізнання, у відповідності до вимог ст.174 КПК України, від узнавання трупа тими чи іншими особами поза процесуальними правилами

У першому випадку слідчий, висунувши версію про конкретну особу трупа (наприклад, при наявності заяви родичів про без вісті пропаду людину), у відповідності до вимог ст.174 КПК України допитує особу, яка його може знати, про прикмети та особливості, за якими можна провести впізнання. Тільки після цього пред'являється труп у присутності понятих

У другому випадку, слідчий не може дотриматися вимог зазначеної статті КПК, оскільки особа загиблого не встановлена і відповідно не встановлено осіб, які її знають. У такому разі, з метою встановлення особи загиблого, широкому колу осіб (мешканцям розташованих поблизу населених пунктів, працівникам ЖЕКів, двірникам, працівникам сільських Рад тощо) надається можливість оглянути труп, як правило, в морзі. Таке упізнання є оперативно-розшуковим заходом. Протокол не складається. Лише, коли хтось, узнає труп, він спочатку допитується про особу, його прикмети та ознаки, після чого труп пред'являється йому для впізнання в присутності понятих

Смерть може дуже змінити окремі риси обличчя і його загальний вираз, а також значно змінити такі ознаки, як колір шкіри та волосся, внаслідок чого навіть людині, яка добре знала загиблого, часто буває важко впізнати її труп. Тому в ході допиту особливу увагу слід приділяти з'ясуванню таких ознак, які менше всього зазнають змін і руйнувань (фізичні недоліки, ак, які менше всього зазнають змін і руйнувань (фізичні недоліки, характер зубів, рубці, родимі плями, бородавки, татуювання). Якщо особа заявляє. що впізнає загиблого і називає за якими ознаками, то слідчий у присутності понятих повинен перевірити обґрунтованість впізнання і впевнятися в наявності відповідних прикмет.

Труп потрібно пред'являти для впізнання роздягненим, прикритим простирадлом. Для того, щоб особа, яка впізнає, могла уважно оглянути прикмети трупа, його положення можна міняти.

Одяг, а також виявлені разом з трупом речі пред'являються для впізнання окремо серед схожих предметів.

У тих випадках, коди пред'являються для впізнання частини трупа, потрібно дотримуватися тих же умов, що й при пред'явленні цілого трупа.

9. Пред'явлення для впізнання тварин (птахів)

Пред'явлення для впізнання тварин (птахів) проводиться за загальними правилами - в групі схожих з ними тварин. Вони повинні бути схожими за породою (або навіть і однієї), статтю, віком, мастю. Для більш правильного визначення породи, віку тварин, а також до участі в слідчій дії доцільно запросити спеціаліста - лікаря-ветеринара чи зоотехніка При пред'явленні для впізнання потрібно звернути увагу на поведінку тварини щодо особи, яка впізнає (у випадках, коли встановлюється хазяїн тварини) У таких випадках потрібно перевірити, як впізнана тварина реагує на кличку, голос, ласку суб'єкта впізнання, його наближення та віддалення.

Тварин, які пред'являються, рекомендується сфотографувати, бажано на кольорову плівку. Характерні прикмета необхідно фотографувати детальним планом, у протоколі відмітити особливі прикмети не тільки тварини, що впізнається, але й інших, серед яких вона пред'являлась. У разі застосування кіно- чи відеозйомки, такі прикмети також знімаються детальним планом.

Тварина може бути впізнана не тільки за зовнішніми, а й за функціональними ознаками (наприклад, кульгання).

Впізнання осіб по фотокарткам проводиться у випадках:

- особа, що підлягає впізнанню, перешкоджає цьому;

- обвинувачений (підозрюваний) може впізнати потерпілого, але той помер або знаходиться в тяжкому стані,

- після сприйняття, об'єкт впізнання зазнав значних змін внаслідок пластичної операції, каліцтва чи інших причин;

- суб'єкт і об'єкт впізнання знаходяться далеко від місця, де ведеться розслідування, а зволікання неможливе;

- у слідчого є різні фотокартки або відеозапис із зображенням осіб, серед яких може бути особа, яку встановлюють, але вона ще не відома самому слідчому,

- на фотознімку або відеозаписі є зображення предмета, встановити належність якого іншим способом неможливо;

- тільки за допомогою фотографії вдається досягнути схожості ознак осіб, які пред'являються для впізнання;

- для встановлення особистості невідомого громадянина, труп якого виявлено

До пред'явлення, поняті повинні знати, під яким номером розміщено фотографію об'єкта, який цікавить слідство.

Слід мата на увазі, що впізнання за фотографією є вимушеною дією, тому при можливості об'єкт повинен пред'являтися в натурі.

При вирішенні питання про доцільність пред'явлення для впізнання фотографії об'єкта, необхідно впевнитися наскільки його зовнішній вигляд на знімку відповідає оригіналу, який сприймався особою, яка впізнає. При встановленні значної невідповідності фотозображенню оригінала потрібно або відмовитися від пред'явлення об'єкту для впізнання за допомогою фотографії, або сфотографувати його знов.

Якщо необхідно сфотографувати певний предмет, то він фотографується таким чином. щоб на знімках було чітко видно ті прикмети, за якими його можна легко впізнати. При впізнанні людей за фотозображеннями вибирають по можливості такі знімки, на яких особа сфотографована в положеннях, відповідних до впізнавальної фотографії (у фас, профіль і 3/4 повороту голови). Якщо особа підлягала впізнавальній зйомці, то такий знімок повинен обов'язково знаходитися серед аналогічних знімків осіб-статистів.

При пред'явленні для впізнання фотознімків трупа вони повинні бути виготовлені за правилами впізнавальної зйомки. При значних пошкодженнях і гнитті, фотознімки виготовляються тільки після «туалету» трупа, фотознімки трупа бажано пред'являти серед фотографій інших трупів.

При пред'явлені фотознімків тварин особі, яка впізнає, потрібно пред'являти лише ті знімки, на яких прикмети тварин достатньо добре видно. Без цієї умови пред'являти знімок немає сенсу. Фотознімки тварин також пред'являються серед знімків аналогічних тварин.

Фотознімки особи чи предметів при пред'явленні наклеюються на бланки протоколу пред'явлення для впізнання або на окрему таблицю. Вони повинні бути одного розміру. скріплені відбитками печатки та пронумеровані.

Бажано використовувати кольорову фотографію, оскільки вона полегшує правильність впізнання. Особі, яка впізнає, показується фотознімок, на якому об'єкт зображений серед інших, схожих об'єктів, або фотознімок необхідного об'єкту разом з фотокартками подібних об'єктів, виконаних по можливості в однакових умовах і масштабі. Фотокартка з зображенням об'єкта, який цікавить слідство, не повинна відрізнятися від інших ні розміром, ні якістю виготовлення. Особливу увагу потрібно звернути на те, щоб біля знімків не було ніяких відміток, надписів.

Особа, яка впізнає, вказує, який об'єкт, зображений на якому знімку - (під яким номером), він впізнає. У протоколі пред'явлення для впізнання за фотознімками вказується. скільки пред'являлося знімків, що на них зображено, якого вони розміру, який спосіб їх виготовлення (любительські чи професійні), коли провалилась зйомка. Протокол повинен обов'язково містити вказівку про те, на якому фотознімку (його номер) і на основі яких прикмет був впізнаний об'єкт.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1133 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...