Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Криміналістичні обліки і кримінальна реєстрація, їх поняття, сутність , задачі



КРИМІНАЛІСТИЧНИЙ ОБЛІК

Для повного і всебічного запобіганням злочинам, їх розкриття і розслідування важливе значення має інформація про подію злочину і осіб, які причетні до неї. Одним з важливих джерел інформації, необхідних для розслідування, є криміналістичний облік.

Криміналістичний обік - це система реєстрації, систематизації та зосередження об’єктів або відомостей про них за їх ідентифікаційними ознаками з метою використання облікових даних для розкриття та попередження злочинів, яка грунтується на наукових даних і узагальненнях практики боротьби зі злочинністю.

Реєстрація - фіксація в установленому порядку ознак об’єктів в облікових документах за наявності необхідних підстав.

Систематизація - розміщення реєстраційних документів у відповідності з науково розробленою системою, що грунтується на класифікації ідентифікаційних ознак об’єктів обліку.

Зосередження - концентрація відомостей про зареєстровані об’єкти або натуральних об’єктів у певному підрозділі органів внутрішніх справ.

Система і використання криміналістичних обліків засновані на суворому дотриманні законності. Довідки органів, які ведуть криміналістичний облік, після приєднання до справи, використовуються в судочинстві як докази (ст. 65 КПК України).

Наукову основу криміналістичного обліку складає положення про індивідуальність об’єктів, відносну стійкість і можливість їх наступного ототожнення. Він базується на використанні теорії ідентифікації, судової фотографії, дактилоскопії, словесного портрету та інших наукових даних.

Правою підставою взяття об’єкта на криміналістичний облік є:

· протокол затримання підозрюваного;

· постанова прокурора, слідчого про обрання заходу процесуального примусу - тримання під вартою;

· постанова про притягнення особи як обвинуваченого;

· вирок або ухвала суду.

Основними методами фіксації в криміналістичних обліках є словесний опис, фотографування і дактилоскопіювання. Останнє містить отримання відбитків пальців рук особи, що підлягає реєстрації.

Для збереження облікової інформації використовуються картотеки, фотоальбоми, слідотеки, різноманітні колекції та ін.

Картотеки складають звичайні або перфоровані карти. З метою кримінальної реєстрації та кримінального обліку використовується мікрофільмування облікової інформації, з застосуванням спеціальної апаратури.

В практиці кримінальної реєстрації та обліків застосовується і електронно-обчислювальна техніка (комп’ютери). Для цього належна інформація кодується і вводиться в пам’ять ЕОМ.

В окремих випадках доцільно направляти для перевірки безпосередньо об’єкти, що перевіряються, наприклад, грошові знаки, зброю, набої, кулі, гільзи, сліди пальців рук.

Складання запитів доручаєтья відповідним співробітникам міліції, які ведуть обліки в місцевих органах внутрішніх справ. Запити в центральні облікові центри направляються в разі негативних наслідків перевірки по місцевих обліках.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 454 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...