Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підприємства: їх суть та класифікація



Підприємство – це первинна ланка суспільного поділу праці, основна структурна ланка економіки і самостійний господарський суб’єкт, який здійснює виробничу чи комерційну діяльність з метою одержання прибутку.

Чому в такій якості виступає саме підприємство?

§ На підприємстві поєднуються фактори виробництва. Відбувається процес виробництва та надання послуг.

§ Вирішується доля науково-технічного прогресу та питання ефективності всієї економіки.

§ Пануюча в суспільстві система виробничих відносин (відносин економічної власності) складається саме на окремих підприємствах. Тут формуються і розвиваються відносини між працівниками і власниками, між власниками даного підприємства та суб’єктами інших підприємств, а також з державою з приводу привласнення продуктивних сил, їх використання як засобу привласнення результатів праці.

Основною ознакою підприємства є його економічна та юридична самостійність. Тут може працювати і три працівники і 30 тисяч – в обох випадках це будуть окремі підприємства.

Економічна самостійність підприємства – це можливість самостійно вирішувати основні економічні питання.

Юридична самостійність визначається тим, що підприємство має право укладати господарські угоди, має самостійний баланс, рахунки в банку, свою печатку і товарний знак.

Підприємства діють у різних сферах та умовах. Це породжує багаточисельність видів.

§ За критерієм власності підприємства поділяються на державні, колективні трудові, колективні капіталістичні, приватнокапіталістичні, індивідуальні, сімейні, змішані, які засновані на поєднанні різних типів власності.

§ За характером виробничої діяльності розрізняють підприємства промислові, торгівельні, транспортні, зв’язку, будівельні та інші.

§ За розмірами виділяють великі, середні і малі підприємства. Вони розрізняються за обсягами застосованого капіталу, господарського обороту і чисельності працівників.

§ За наявністю влади на ринку бувають конкурентні, олігопольні та монопольні підприємства.

В основі діяльності усіх підприємств лежать принципи комерційного (господарського) розрахунку: самоокупність, самофінансування, самоуправління, конкурентність.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 481 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...