Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Номінальна і реальна заробітна плата



Номінальна заробітна плата – це сума грошей, яку отримують робітники і службовці згідно з оцінкою вартості робочої сили. Вона включає в себе податки та інші обов’язкові платежі із заробітків.

Розміри номінальної заробітної плати не дають реального уявлення про життєвий рівень працівників, їх споживання.

Реальна заробітна плата – кількість товарів і послуг, які можна придбати за номінальну заробітну плату за існуючого рівня цін після відрахування податків та інших платежів.

Отже, рівень реальної заробітної плати залежить від: номінальної заробітної плати; рівня цін на життєві блага; рівня податків.

Величина номінальної заробітної плати визначається попитом і пропозицією на робочу силу. Значний вплив на величину грошового доходу працівника має науково-технічна революція. З її розвитком зростають витрати на навчання, підвищення освітнього, кваліфікаційного та культурного рівня, що значно збільшує вартість робочої сили. Це, в свою чергу, передбачає зростання номінальної заробітної плати.

В значній мірі рівень заробітної плати залежить від організованості та дієвості професійних спілок трудящих.

При обчисленні рівня заробітної плати застосовується показник мінімальної заробітної плати.

Мінімальна заробітна плата – це мінімально допустимий рівень оплати робочої сили та результатів праці у формі місячного заробітку або погодинних тарифних ставок.

Механізм її встановлення у країнах світу різний: законодавче забезпечення, укладення генеральної угоди на національному або галузевому рівні, прийняття відповідних рішень місцевими органами влади.

Основою розрахунку мінімальної заробітної плати є прожитковий мінімум. В Законі України „Про прожитковий мінімум”, прожитковий мінімум визначається як вартісна величина набору продуктів харчування, достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини і збереження її здоров’я, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Проте мінімальна заробітна плата може бути й нижчою за прожитковий мінімум, що залежить від рівня економічного розвитку країни.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 322 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...