Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація туризму. Форми та види туризму



Туризм проявляється у різних явищах, зв’язках та відносинах, що обумовлює необхідність його класифікації. Класифікація туризму полягає у групуванні його за окремими однорідними ознаками, які залежать від певних практичних цілей.

Найбільш поширеною класифікацією туризму є його розподіл за типами, категоріями, видами та формами. Схема класифікації туризму наведена на рис. 2.1.

Тип туризму визначається національною приналежністю туриста. Виділяються внутрішній, в’їзний і виїзний туризм.

До внутрішнього туризму відносяться подорожі мешканців якої-небудь країни по території цієї країни.

До в’їзного туризму відносяться подорожі по якій-небудь країні осіб, які не являються її мешканцями.

До виїзного туризму відносяться подорожі мешканців якої-небудь країни до іншої країни.

Комбінації вказаних типів туризму утворюють такі категорії туризму, як туризм в межах країни, національний туризм і міжнародний туризм (див рис.1.5).

Туризм у межах країни охоплює внутрішній і в'їзний туризм і відповідає сукупному внутрішньому туристському споживанню, тобто сумарним витратам внутрішніх і іноземних туристів.

Національний туризм включає внутрішній і виїзний туризм і співвідноситься з категорією національного виробництва (валового національного продукту).

У міжнародному туризмі виділяють дві складові – в'їзний і виїзний, який розрізняється по напрямку туристського потоку. Той самий турист може бути класифікований як такий, що в'їжджає і виїжджає одночасно в залежності від того, стосовно якої країни описується його переміщення. Розрізняють країну походження туриста, що він залишає, і країну призначення, куди він прибуває. У першому випадку мова йде про виїзний, у другому – про в'їзний туризм. Ці терміни використовуються стосовно до закордонної подорожі на початку поїздки. На зворотному шляху турист просто повертається додому.

Залежно від категорій осіб, які здійснюють туристські подорожі (поїздки, відвідування), їх цілей, об'єктів, що використовуються або відвідуються, чи інших ознак виділяють різноманітні види туризму.


       
 
 
   


За типом  


Рис. 1.5 Класифікація туризму






Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1948 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...