Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Туризм як об'єкт географічного дослідження. Об’єкт, предмет і завдання географії туризму. Система географічних наук в туризмі



Туризмологія - науковий напрямок, в межах якого сполучаються різноманітні дослідження туризму як суспільного явища. Завданням туризмології є розробка теорії функціонування туризму.

Одним з провідних напрямків в туризмології є географія туризму - галузь географічних знань про просторово-часові закономірності функціонування туризму як суспільного явища.

Сутність туризму як мобільної форми споживання і рекреаційної діяльності, основаній на доланні простору, пов'язана з територією, характером середовища в широкому розумінні цього поняття (не тільки природного середовища, а й соціально-культурного та економічного середовища людської діяльності) і є географічною. Тому саме географам належить значний доробок в дослідженнях туризму: відомі праці B.C. Преображенського, Ю.О. Вєдєніна, І.В. Зорина, М.А. Ананьева, Н.П. Зачиняєва, Н.С. Фальковича, Є.А. Котляровата інших дослідників радянських часів, а в Україні - М.П. Крачила, Бейдика О.О. Любіцевої О.О. та багатьох інших.

Для студентів туристських спеціальностей головною метою вивчення дисципліни «Географія туризму» є вивчення ресурсного потенціалу територій і туристських регіонів світу, країн і їх районів, що представляють інтерес для туризму.

Два основних напрямки географічних досліджень туризму:

а) частковий, оснований на трактуванні туризму як форми активного відпочинку, що носить переважно спортивно-оздоровчий характер і, виходячи з цього, основна увага приділялась дослідженню рекреаційних ресурсів та можливості їх використання в спортивно-оздоровчій діяльності засобами туризму;

б) комплексний, при якому туризм розглядався як специфічна галузь сфери обслуговування населення, функціонування якої є міждисциплінарною проблемою, яка може бути вирішена на основі загальногеографічного підходу, що об'єднує дослідження рекреаційних ресурсів та територіальної організації туристичного господарства.

В процесі подальшого розвитку найбільшого поширення отримав саме комплексний підхід.

«Географія туризму» визначається як географічна наука, що вивчає територіальну організацію туристичного господарства, умови та особливості його розвитку в різних районах та країнах.

Об'єктом географії туризму є ринок туристичних послуг, а предметом - форми його територіальної організації, які формуються за конкретних умов ринкового середовища, (і відтворюючи сукупну дію об'єктивних умов та суб'єктивних чинників на певній території.

Завданнями географії туризму є:

- оцінка рекреаційних (туристичних) ресурсів, в тому числі для окремих видів туризму, обґрунтування та пошук засобів їх ефективного використання;

- визначення передумов розвитку туризму на конкретних територіях;

- вивчення територіальної організації туристичного господарства;

- туристичне районування та моделювання територіальної організації туризму;

- дослідження екологічних аспектів функціонування туризму, орієнтоване на визначення закономірностей територіальної диференціації антропогенного тиску на природне середовище, моніторингу і прогнозу стану природних комплексів в центрах масового туризму, конструктивних моделей раціонального туристського природокористування,

- прогнозування розвитку туризму;

- вивчення територіальної диференціації попиту і пропозиції на туристському ринку;

- дослідження формування туристичних потоків та географії туристичних міграцій;

- визначення місця і ролі національного туристичного ринку в глобальному та регіональному туристичному процесі

Місце географії туризму в системі географічних наук (таблиця 1.1) визначається предметно-об'єктною сферою та колом завдань, спрямованих на виконання суспільного замовлення.

Таблиця 1.1 - Місце географії туризму в ієрархічній структурі географічних наук (за Е.Б. Алаєвим)

Географія Система наук
Суспільна географія Родина наук
Соціальна географія Комплекс наук (дисципліна)
Рекреаційна географія Галузь
Географія туризму Розділ

Розширення предметно-об'єктної сфери географії туризму є об'єктивним процесом, відповідним розвиткові об'єкту дослідження, що позначилось й на розширенні теоретико-методологічної бази географії туризму в бік збільшення впливу суспільно-географічної складової (рис. 1.2).





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 8487 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...