Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дифузія в газах



Процес дифузiї полягає у вирiвнюваннi густини або складу газу в об’ємi. Якщо дифузiя зводиться лише до вирiвнювання густини, то в ньому беруть участь односортнi молекули, тобто тут переноситься маса однiєї речовини. Таку дифузiю називають самодифузiєю.

Якщо у процесi дифузії вiдбувається вирiвнювання складу газу по всьому об’ємi, то зустрiчаємося з явищем, яке називається просто дифузiєю. Тут маса однiєї речовини переноситься в середовище iншої. Отже, у цьому випадку дифузiя полягас в тому, що кожна з компонент сумiшi переходить з тих частин об’єму газу, де її концентрацiя є бiльшою, туди, де вона є меншою.

Із макроскопiчного погляду явище дифузiї визначається законом Фiка. За цим законом маса , що переноситься через деяку поверхню , перпендикулярну до осi х, пропорцiйна градiєнту густини , площi поверхнi i часу dt:

, (2.55)

де D — коефiцiєнт дифузiї. Коефiцiєнт дифузiї — це маса речовини, яка переноситься через одиницю площi за одиницю часу при градiєнтi густини, що дорiвнює одиницi. Коефiцiєнт дифузii виражається у квадратних метрах за секунду (м2).

Знак «мiнус» у правiй частинi виразу (2.55) показує, що маса переноситься у напрямi зменшення густини речовини. У молекулярно-кінетичній теорії коефіцієнт дифузії визначається за формулою

, (2.56)

де < > - середня арифметична швидкість,

< l>- середня довжина вільного пробігу молекул.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 468 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...