Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність платіжної системи



Платіжна система (ПС) - це сукупність організаційних, технічних і програмних засобів, що забезпечує переказ грошей з дотриманням певних правил та принципів.

Гривня як грошова одиниця України (національна валюта) є єдиним законним платіжним засобом в Україні.

Обробка та передача в межах України електронних та паперових документів на переказ, документів за операціями із застосуванням спеціальних платіжних засобів та документів на відкликання можуть здійснюватися за допомогою як внутрішньодержавних, так і міжнародних платіжних систем, що діють в Україні.

Внутрішньодержавна платіжна система - платіжна система, в якій платіжна організація є резидентом та яка здійснює свою діяльність і забезпечує проведення переказу коштів виключно в межах України.

Міжнародна платіжна система - платіжна система, в якій платіжна організація може бути як резидентом, так і нерезидентом і яка здійснює свою діяльність на території двох і більше країн та забезпечує проведення переказу коштів у межах цієї платіжної системи, у тому числі з однієї країни в іншу;

До внутрішньодержавних банківських платіжних систем відносяться:

v система міжбанківських розрахунків;

v система масових платежів;

v внутрішньобанківська платіжна система.

Система електронних платежів НБУ (СЕП) - державна банківська платіжна система, що забезпечує проведення міжбанківського переказу через кореспондентські рахунки банків (філій) - резидентів у Національному банку із застосуванням електронних засобів приймання, оброблення, передавання та захисту інформації у файловому режимі або режимі реального часу.

Порядок функціонування СЕП, прийняття і виключення з її членів, проведення переказу за допомогою цієї системи та інші питання, пов’язані з діяльністю СЕП, визначаються Національним банком України.

Необхідною умовою для проведення переказу через СЕП є встановлення банком кореспондентських відносин з Національним банком України шляхом відкриття кореспондентського рахунка в Національному банку України.

Технологічний регламент роботи СЕП визначається Національним банком і надсилається засобами СЕП усім учасникам СЕП для виконання.

Переказ коштів між банками через СЕП в безготівковій формі, що обумовлений потребою виконання платежів клієнтів або власних зобов’язань банків, може здійснюватися у режимі реального часу та у файловому режимі.

Міжбанківський переказ у СЕП у режимі реального часу - міжбанківський переказ, що здійснюється з індивідуальним обробленням міжбанківського електронного розрахункового документа, за яким списання коштів з технічного рахунку учасника СЕП (платника) та зарахування коштів на технічний рахунок учасника СЕП (отримувача) виконується одночасно.

Міжбанківський переказ у СЕП у файловому режимі - міжбанківський переказ, що здійснюється з індивідуальним обробленням міжбанківського електронного розрахункового документа, за яким між списанням коштів з технічного рахунку учасника СЕП (платника) та зарахуванням коштів на технічний рахунок учасника СЕП (отримувача) є певний проміжок часу;

З метою створення умов для більш ефективного управління коштами державного бюджету шляхом консолідації рахунків органів ДКСУ в НБУ на базі внутрішньої платіжної системи у 1999 ДКСУ надано статус учасника системи електронних платежів.

У 2001 році ДКСУ стало учасником СЕП НБУ, що дозволило зосередити кошти державного та місцевих бюджетів на своєму єдиному рахунку.

Внутрішня платіжна система ДКСУ – це сукупність правил, організаційних і програмно-технічних засобів із засобами захисту інформації, що використовуються ДКСУ та його органами для здійснення платежів між органами ДКСУ та забезпечення взаємодії з СЕП НБУ для виконання міжбанківського переказу коштів.

Внутрішня платіжна система ДКСУ є частиною національної (внутрішньодержавної) платіжної системи, у якій держава та місцеві бюджети виконують функції одержувача і відправника платежів державного та місцевих бюджетів. Під платежами державного та місцевих бюджетів слід розуміти переказ коштів з державного та місцевих бюджетів до зовнішнього одержувача і навпаки - від зовнішнього одержувача до бюджетів.

Принципи платіжної системи виконання бюджету:

· єдність каси і єдиних вимог до ведення бухгалтерського обліку;

· оперативність зарахування до бюджетів доходів та інших надходжень;

· цільове спрямування бюджетних коштів;

· повнота охоплення бухгалтерським обліком операцій із зарахування надходжень до бюджетів та проведення видатків;





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1608 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...