Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Торговельний і платіжний баланс країни



Рух товарів, послуг, капіталів на світовому ринку відображається у торговельно-платіжному балансі, який представляє собою статистичний звіт, у якому показані платежі з експорту, імпорту товарів, послуг, капіталів з-за кордону за певний період.

Платіжний баланс — статистичний звіт за певний проміжок часу (місяць, квартал, рік), який показує співвідношення між сукупними надходженнями з-за кордону та платежами за кордон.

Складаючи платіжний баланс, розрізняють реальні і фінансові по­токи. Рух товарів, послуг, матеріальних або інших не фінансових активів називають реальними потоками. Реальні потоки у грошовому виразі відображають на поточному рахунку. Рух вимог та зобов'язань, що ви­никають у зв’язку з рухом реальних потоків, називають фінансовими по­ токами і відображають на рахунку капіталу та фінансів.

Платіжний баланс складається з двох підрозділів — дебету і кре­диту. Для складання платіжного балансу використовують метод по­двійного бухгалтерського запису. Суть цього методу полягає в тому, що кожна операція має два записи. Один з них реєструється як кре­дит із додатним знаком, інший — як дебет із від'ємним знаком. То­му платіжний баланс — сума дебету і кредиту — дорівнює нулю. Більшість записів у платіжному балансі відображає зовнішньоеко­номічні операції, в яких одні економічні цінності обмінюються на інші. Тому в рахунках платіжного балансу роблять подвійний запис.

Таблиця 5





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 450 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...