Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 13. Обробка на розточувальних верстатах



13.1. Обробка на розточувальних верстатах. Типи верстатів. Види виконуваних робіт.

Розточувальні верстати відносяться до групи свердлильних верстатів і включають такі типи:

24…-координатно-розточувальні

26…-горизонтально-розточувальні

27…-алмазно-розточувальні

Горизонтально-розточувальні верстати ГРВ

Вони призначені для обробки дуже точних отворів і їх торців з точною міжцентровою відстанню в дорогих корпусних деталях типу: корпуси-редуктори, шпиндельні бабки, блоки циліндрів, станини, рами. Їх застосовують в ОВ та ССВ.

ГРВ бувають 3х видів. Найширше застосов. (13.3). На плиті 1 установлено передній 11 і задній 6 стояки з направляючими. На передньому стояку установлена шпиндельна бабка 10 з шпинделями 7, який виконує ГРР V м\хв. На цый же осы установлена план-шайба 9, яка тежобертаєтьсянезалежно від шпинделя 7 з V2м\хв. В радіальному пазіплан-шайби установлений радіальний різцевий летючий супорт 8, який має радіальну подачу Sk, мм\об. І призначений для підрізування торців,тощо. Таким чином на верстаті передбачено два ГРР. Заготовку установлюють на столі 2, який має поперечну Sп і повздовжню Sпр подачі, мм\хв. Крім того, стіл має установочний поворот навколо вертикальної осі, що дозволяє оброблювати заготовки з різних сторін.

Крім обертання шпиндель 7 має осьову подачу So, яка ІІ до повздовжньої подачі стола Sпр. Проте, при осьовій подачі шпинделя, його виліт змінюється, що негативно впливає на шорсткість і точність обробки, тому цією подачею користуються при обробці коротких поверхонь, а Sпрстола- при обробці довгих.

На заданому стояку 6 установлена втулка 5, яка синхронно переміщується з шпинделем 7 і призначена для підтримування більшого кінця борштанги (13.4)

Другий вид більш важких розточувальних верстатів з розмірами стола 5х8 м нерухомі. Їх застосовують для обробки великих нерухомо-закріплених заготовок, але передній і задній стояки мають синхронну поперечну подачу.

Види робіт, виконуваних на розточувальних верстатах

Ці верстати дуже великих технічних можливостей. Їх раніше називали свердлильно-фрезерно-розточувальними. На них виконують обробку дуже складних отворів. Можна також виконувати різні фрезерні та свердлильні роботи. Але їх краще виконувати на більш дешевих і продуктивних фрезерних і свердлильних верстатах. Різцями, установленими на різцевому супорті оброблюють зовн. Торці 1, поверхні 2, канавки 3, розточують канавки 4 та холодильники 7. Конічні поверхні 5 оброблюють конічними зенкерами та розвертками, а також за допомогою спец.пристроїв (13.5 г). Різьбу 6 нарізають мітчиками та головками, можно нарізати різцем, але не рекомендується. Гладкі отвори 8 оброблюють різними способами. Зворотню виточку 9 і торець 10 оброблюють насадними зенкерами, пластинами, тощо.

При необхідності на цих верстатах можно фрезерувати різні поверхні, пази, вікна і свердлити отовори.

13.2. Установка та кріплення заготовок на розточувальних верстатах

Найчастіше заготови установлюють на сталі з кріпленням при хватами, коли вісь отвору паралельна до бази. Крім того заготовки установлюють (13.8 а) – на кутику-косинец, якщо вісь отвору перпендикулярна до бази, або коли оброблювана поверхня Б паралельна до бази.

Заготовки з циліндр. Зовнішньою поверхнею установлюють і кріплять в призмах, б. Іноді в ССВ застосовують спец. пристрої Г в яких заготовка базується по площині і 2-ох точних отворах і кріпиться прихватами.

На д показана установка в розточувальних кондукторах. Коли заготовка позбавляється 6 степенів вільності, а довга розточувальна борштанга базується в 2-х втулках притертих до бор-штанги. Для того, щоб перекос і биття шпинделя верстата не впливали на точність обробки борштанга з шпинделем з’єднується кулачковою муфтою

13.3. Застосований інструмент та його кріплення. Способи розточування отворів на розточувальних верстатах.

За способом кріплення інструменти розділяють на 3 види: установлювальний на радіальному різцевому супорті, установлюваний в шпинделі верстата, установлюваний на або в борштангах.

1. Безпосередньо конічному отворі шпинделя з само гальмівним конусом Морзе (№ 4, 5, 6) установлюють осьові інструменти (розточувальні скалки 13.10 а), свердла, зенкери, розвертки, мінічики, бортштанги (13.20 в), торцеві фрези, кінцеві фрези. Інструмент затягується клинком поперечним (13.9). та вибивається іншим клином через друге вікно.

2. На різцевому супорті установлюють різні різці (13.6) та (13.5, в,д,г).

3. На борштангах установлюють насадні зенкери та розвертки, насадні блоки різців і т.д. В пазах борштанги установлюють жорсткі та плаваючі різцеві блоки, розточувальні і підрізні пластини талю.

Для обробки отворів широко застосовують різцеві блоки та розточувальні пластини.

Різцеві блоки можуть нести до 10 різців. Вони центруються штифтом рис.1 і кріпляться клином. Застосовують також плаваючі блоки.

Розточувальна пластина рис.2 притерта в отворі борштанги і від випадання утримується штифтом. Вона може само встановлюватися в оброблюваному отворі. Завдяки дуже мочному D в наявності зачиної фаски f отримують отвір 7 і 5 квалітету точності з Ra=0.63…0.32 і навіть а16 мкм. Але плаваюча пластина не міняє положення осі отвору та не виправляє його кривизну.

В залежності від форми деталі та типу виробництва застосовують 4 методи розточування:

1. Розточування за розміткою – коли спочатку розмічають, накернюють осі отворів після за допомогою підставок клинів, домкратів виставляють заготовку так, щоб базові поверхні та лінії зайняли певне положення відносно стола або шпинделя (ІІ, перпенд. співвісно) і виконують обробку. Застосовують в ОВ та ССВ

2. Обробка в пристроях та кондукторах (13.8). застосовують в ССВ

3. Координатне розточування. Застосовують на верстатах, які мають точне взаємно перпендик. переміщення робочих органів – шпинделя і стола. При координатному розточуванні спочатку оброблюютьсистему прямокутних трикутників а) Агор., Аверт., Бгор., Бверт.. Після оброблюється перший отвір за розміткою а другий і третій за координатами. Але найкраще коли конструктор на кресленні продставляє координати положення отворів від техн.. бази (13.6).

4. В МВ і ВСВ застосовують агрегатні багатошпиндельні координатно розточувальні верстати. На яких одночасно оброблюють до 6-8 отворів.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1335 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...