Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Література. 7. Бухгалтерський облік I:Навчальний посібник/ О.М.Харчишина – К.,2007



7. Бухгалтерський облік I:Навчальний посібник/ О.М.Харчишина – К.,2007

8. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік. – Ж., 2009.

9. Скирпан О.П., Палюх М.С., Фінансовий облік. – Т., 2008.

10. Фінансовий облік, за ред.. Орлової В.К., Орлів М.С., Хоми С.В. – К., ЦУЛ, 2010.

11. Маренич Т.Г. Бухгалтерський облік в агроформуваннях. – К., 2005

Нормальну виробничу діяльність кожне підприємство може здійснювати лише при постійних зв’язках з іншими підприємствами з допомогою грошових коштів.

Грошові кошти – це готівка, кошти на рахунку у банку та депозити до запитання.

Як результат своєї операційної діяльності всі підприємства проводять розрахунки з комерційними банками по позичках і через комерційні банки сплачують вартість товарів, робіт та послуг одне одному.

Згідно із ст. 24 Закону України „Про підприємство” розрахунки підприємств по своїх зобов’язаннях проводяться в безготівковому та в готівковому порядку через установи банків відповідно до правил здійснення розрахункових та касових операцій, затверджених Національним банком України.

Більшість розрахунків з виконання зобов’язань здійснюється через установи банків безготівковим шляхом. Розрахунки готівкою між підприємствами, організаціями й установами дозволяється проводити лише тоді, коли сума окремих платежів менша від сум, встановлених банками для безготівкових розрахунків.

Основними завданнями обліку грошових коштів є:

1. здійснення контролю за дотриманням касової і розрахункової дисципліни, в тому числі за зберіганням, своєчасним надходженням і витрачанням отриманих в установах банку грошових коштів відповідно до їх цільового призначення;

2. своєчасне і правильне оформлення документів і відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій з руху грошових коштів;

3. проведення інвентаризації грошових коштів та відображення результатів інвентаризації на рахунках бухгалтерського обліку;

4. дотримання П(С)БО 4 „Звіт про рух грошових коштів” та надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися в грошових коштах підприємства за звітний період.

2. До касових операцій відносять операції пов’язані з одержанням і витратою готівки безпосередньо із каси підприємства.

При здійсненні касових операцій підприємства користуються діючим Порядком ведення касових операцій у народному господарстві України.

Відповідно до Положення, каса підприємства – це приміщення або місце, що призначене для приймання, видачі та зберігання грошових коштів, інших цінностей і касових документів.

Відповідальність за дотримання касової дисципліни покладається на керівника.

Посадову матеріально відповідальну особу, яка завідує касою, видачею і прийманням грошей та цінних паперів на підприємстві, називають касиром.

З касиром обов’язково має бути укладений договір про повну матеріальну відповідальність.

Приміщення каси має бути ізольовано, а двері до каси під час здійснення операцій – замкнуті із внутрішнього боку. Уся готівка повинна зберігатися у вогнетривких металевих шафах, а в окремих випадках – у комбінованих і звичайних металевих шафах, які після закінчення роботи каси замикаються ключем і опечатуються сургучевою печаткою касира. Ключі від металевих шаф і печатки зберігаються у касирів, яким забороняється передавати їх стороннім особам або виготовляти невраховані дублікати.

Перед відкриттям приміщення каси і металевих шаф касир зобов’язаний оглянути схоронність замків, дверей, віконних грат і печаток, переконатися у справності охоронної сигналізації. У разі пошкодження або зняття печатки, поломки замків, дверей, грат касир зобов’язаний негайно доповісти про це керівнику підприємства, який повідомляє про це до органів внутрішніх справ і вживає заходів щодо охорони каси до прибуття працівників міліції.

Підприємства зобов’язані зберігати свої кошти в установах банків. Готівка, яку вони одержують з власних поточних рахунків має витрачатися виключно на визначені у чеку цілі, що не суперечать чинному законодавству України.

Сума платежу готівкою одного підприємства з іншим не повинна перевищувати 10000 грн. протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами. При цьому кількість підприємств, з якими проводяться розрахунки протягом дня, не обмежується.

Підприємства можуть зберігати у своїй касі готівку в межах лімітів залишку готівки в касі на кінець робочого дня. Ліміт залишку готівки в касі встановлюється установою банку щорічно протягом першого кварталу з урахуванням режиму і специфіки роботи підприємства, його відділеності від установи банку, розміру касових оборотів тощо.

Підприємства мають право зберігати протягом 3 робочих днів понад встановлений ліміт у касах готівку, що одержана в банку для виплат пов’язаних з оплатою праці, пенсій, стипендій, відряджень, дивідендів.

Касові операції оформляються прибутковими та видатковими касовими ордерами, типові форми і порядок заповнення яких затверджені наказом Міністерства статистики України від 15.02.1996 р. № 51 „Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій” і мають застосовуватися усіма підприємствами.

Документом, на підставі якого приймають у касу готівку, є Прибутковий касовий ордер (тип. ф. КО-1) підписаний головним бухгалтером або особою на те уповноваженою. Готівку зкаси видають за Видатковим касовим ордером (тип. ф. КО-2), Платіжними відомостями та іншими документами, засвідченими спеціальним штампом, який замінює касовий ордер і підписами керівника та головного бухгалтера підприємства чи осіб на це уповноважених.

При видачі готівки за видатковим касовим ордером касир вимагає від особи надання документа, що засвідчує особу одержувача, записує назву і номер документа, коли і ким він виданий.

Готівку касир видає тільки особі, указаній у видатковому касовому ордері за паспортом або документом, який його замінює. Якщо готівка видається за дорученням, оформленим в установленому порядку в касовому ордері після прізвища одержувача грошей бухгалтерією записується прізвище особи, якій доручено отримати готівку.

Оплата праці, виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, стипендій, пенсій і премій виконується касиром за платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями, за складанням видаткових касових ордерів після закінчення видачі.

На титульному аркуші платіжної (розрахунково-платіжної) відомості робиться підпис керівника та головного бухгалтера, що дозволяє видачу готівки, і терміни видачі на загальну суму готівки. По закінченні видачі готівки в терміни, обумовлені Положенням про ведення касових операцій, касир зобов’язаний у платіжній відомості навпроти прізвища осіб, яким не виплачено зарплату, допомогу, стипендію, пенсію або премію, поставити штамп або зробити помітку від руки „Депоновано” і скласти реєстр депонованих сум. Депоновані суми належить здати в установу банку і на здані кошти складається один загальний видатковий касовий ордер.

Всі прибуткові і видаткові касові ордери та документи, що їх замінюють, виписують в бухгалтерії чітко і ясно чорнилом або пастою кулькових ручок. Жодних виправлень у цих документах роботи не дозволяється, забороняється також видавати прибуткові і видаткові касові документи особам, які вносять або одержують гроші.

Всі прибуткові і видаткові касові ордери та документи, що їх замінюють, до передачі в касу реєструють в бухгалтерії в Журналі реєстрації прибуткових та видаткових касових документів (тип. ф. КО-3).

Надходження і видачу грошей обліковують у Касовій книзі (тип. ф. КО-4), записи до якої робить касир відразу після одержання або видачі грошей за кожним ордером чи документом, який його замінює. Наприкінці кожного робочого дня касир підсумовує операції за день, визначає залишок грошей у касі на наступний день і передає до бухгалтерії відривний листок касової книги з копіями записів за день та доданими прибутковими та видатковими касовими документами, як звіт касира, під розписку у касовій книзі. Підприємство веде тільки одну касову книгу. Вона повинна бути пронумерована, прошнурована і скріплена сургучною печаткою. На останній сторінці вказують кількість пронумерованих сторінок, яка засвідчується підписами керівника підприємства та головного бухгалтера.

Бухгалтерська обробка звітів касира полягає в старанній перевірці правильності оформлення прибуткових і видаткових касових документів, відповідності записів у звіті даним доданих до нього документів, підрахунок підсумків операцій за день і залишків на початок і кінець робочого дня. Повинні бути також звірені суми одержаної і зданої готівки в установи банків з відповідними виписками банків по поточних рахунках. Після перевірки касового звіту в спеціальній графі проставляються кореспондуючі рахунки.

У строки встановлені керівником підприємства, але не рідше одного разу на квартал на кожному підприємстві проводиться раптова ревізія каси, про що складають відповідний акт. При проведенні документальної ревізії слід також перевірити наявність готівки в касі, усі касові документи і записи до касової книги. Результати ревізії оформляють актом, у якому фактичний залишок касової готівки зіставляють з даними обліку, що дає можливість визначити нестачу або надлишок грошових коштів. Акт необхідно оформляти у день ревізії каси і підписати членам ревізійної комісії. У випадках, коли буде встановлено нестачу або надлишок комісія повинна вимагати від касира письмове пояснення.

Для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів у касі підприємства використовують рахунок 30 «Каса».

Рахунок 30 «Каса».має такі субрахунки:

301 „Каса в національній валюті”;

302 „Каса в іноземній валюті”.

За дебетом рахунку 30 «Каса».відображається надходження грошових коштів у касу підприємства, за кредитом – виплата грошових коштів із каси підприємства.

По факту отримання від касира касового звіту бухгалтер узагальнює в ньому наведені суми, що ідуть під одними бухгалтерськими рахунками і переносить обороти по дебету і кредиту рахунка 30 „Каса” у журнал-ордер 1 і відомість 1 при журнально-ордерній формі обліку.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 503 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...