Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансовий облік



Курс лекцій

для студентів спеціальності

5.003050702 «Комерційна діяльність»

БІЛА ЦЕРКВА

ВСТУП

Фінансовий нині є важливою складовою економічної науки, забезпечуючи технологію отримання необхідної інформації про підприємство. Основоположні принципи бухгалтерського обліку є однаковими для підприємств і організацій всіх видів економічної діяльності й забезпечують єдині підходи щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

В результаті господарсько-фінансової діяльності у підприємства виникає потреба у наявності сучасної та повної інформації для прийняття управлінських рішень та оцінки їх результатів. З іншого боку, підприємство повинно надати відповідну інформацію і тим, хто інвестував (або збирається інвестувати) в нього свої засоби.

Інструментом збору, обробки та передачі інформації про діяльність підприємства є бухгалтерський облік.

Сьогодні в країнах з розвинутою ринковою економікою загальна бухгалтерія поділяється на дві підсистеми: зовнішню – фінансову і внутрішню – управлінську.

Бухгалтерський облік в Україні також поділяється на фінансовий та управлінський.

Даний посібник може бути використаний студентами денної та заочної форми навчання спеціальності 5.03050702 „Комерційна діяльність” для підготовки до занять, опрацювання тем винесених на самостійне вивчення, виконання домашнього завдання.

Посібник написано відповідно до затвердженої програми дисципліни «Фінансовий облік». У ньому в логічній послідовності викладені основні теми фінансового обліку. Значну увагу обліку виробничих запасів, обліку оплати праці та обліку витрат і доходів підприємства.

Основна мета посібника – досягти максимального засвоєння матеріалу студентами, необхідного для широкого використання в майбутній практичній діяльності.

Метою даного курсу є вивчення студентами принципів і методів організації і ведення фінансового обліку на підприємствах України відповідно до Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Плану рахунків бухгалтерського обліку.

Завдання дисципліни. Фінансовий облік є провідною загальноекономічною дисципліною та основним засобом одержання достовірної інформації для прийняття економічно обґрунтованих рішень і попереджень ризику у виробничо-фінансовій діяльності підприємств, у системі оподаткування, у зобов’язаннях довгострокових і поточних, у розрахункових операціях, у складанні балансу та фінансової звітності.

Студенти повинні знати:

· Загальні принципи організації фінансового обліку за національними стандартами;

· Функції, права і обов’язки бухгалтерської служби;

· План рахунків бухгалтерського обліку та інструкції щодо його застосування;

· Типові і спеціалізовані форми первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку, порядок їх складання та ведення;

· Типову кореспонденцію рахунків;

· Організацію синтетичного і аналітичного обліку;

· Склад, зміст, порядок оформлення і подання фінансової звітності.

Студенти повинні вміти:

· Визначати облікову політику підприємства;

· Оформляти первинні документи з обліку активів, капіталу та зобов’язань;

· Складати регістри бухгалтерського обліку;

· Використовувати комп’ютерну техніку для обробки облікової інформації;

· Складати форми бухгалтерської звітності.

Для цього необхідно: систематично опрацьовувати навчальний матеріал лекцій і практичних занять; конспектувати, запам’ятовувати навчальний матеріал та контролювати його засвоєння; регулярно використовувати в роботі додаткову навчально-методичну літературу.

Працюючи з опорним конспектом лекцій необхідно самостійно аналізувати й узагальнювати його положення, виділяючи основні думки, визначення економічних категорій і процесів, ключові фрази, самостійно добирати з періодичної літератури та навчальних посібників потрібних цифрових і статистичний матеріал тощо.

Зміст

1. Організація фінансового обліку на підприємстві.

2. Законодавча база ведення фінансового обліку.

3. Основні принципи фінансового обліку та фінансової звітності.

4. Облікова політика підприємства.

5. Взаємозв’язок фінансового обліку з іншими дисциплінами.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 385 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...