Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спільним підприємством називають такі міжнародні фір­ми, які мають двох або більше засновників - юридичних осіб з різних країн



Ця форма міжнародного бізнесу широко використовувалась новими незалежними країнами для виходу на іноземні ринки. Поширені були двосторонні спільні підприємства (СП) з рівними частками капіталу 50/50, з яких 50% - Іноземний учасник робив свій внесок найчастіше капіталом, технологією та «ноу-хау»; 50% - Місцеві заснов­ники вносили, головним чином, приміщення, устаткування та ін­ші матеріальні активи.

Зауважимо, що в Україні успішно працює багато СП серед 17,3 тис. підприємств, що є власністю міжнародних організацій та юридичних осіб інших держав. Одним з успішних прикладів діяльності СП є україно-іспанське підприємство «Інтерсплав» (м. Свердловськ Луганської області) - одне з найбільших у своїй галузі в Європі. Його виробнича потужність - 70 тис. тонн алюмінієвих сплавів щорічно. З 1996 р. продукція зареєстрована і реалізується на Лондонській біржі металів. Вона відповідає всім вимогам автомобільних компаній Європи та США.

Однак досвід іншого СП - україно-корейського «АвтоЗАЗ-ДЕУ» свідчить про проблеми функціонування спільних підпри­ємств. СП «АвтоЗАЗ-ДЕУ» було створено 2 березня 1998 р. і діс­тало підтримку Верховної Ради і Уряду України. Однак цьому підприємству не вдалося досягти поставлених цілей. Між заснов­никами виникли гострі конфлікти через фінансові проблеми в концерні «ДЕУ», а також уповільнене розв'язання техніко-виробничих проблем у СП, відставання обсягів продажу продук­ції СП і т. ін. Постало навіть питання про складання на потужно­стях АвтоЗАЗ-ДЕУ автомобілів марки «Мерседес».





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 270 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...